MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinplant van de Maand juni: roos

4158 x gelezen
door MWPD • Vrijdag 3 Juni 2016

Als in juni de zon schijnt openen de rozenknoppen. De zomer kan beginnen! Een rozenboog vol prachtige bloemen en heerlijke rozengeur brengt een sprookjesachtige sfeer in de tuin. Eenmaal uitgebloeid geniet je nog extra na dankzij de confetti van gevallen rozenblaadjes. Zelfs het tuinpad krijgt zo iets betoverends. In juni staat de roos als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Zomerliefde
Dat de roos (Rosa) wereldwijd geliefd is, blijkt wel uit haar titel ‘Koningin der bloemen’. Voor veel mensen is de roos de mooiste bloem die er is. De ene ruikt nog lekkerder dan de andere. Tuinrozen zijn er tegenwoordig in maar liefst 30.000 verschillende soorten met een grote diversiteit aan bloemvormen en kleuren, van rood tot paars en van geel tot wit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit struikrozen, theerozen, klimrozen en rozen met enkele of dubbele bloemen. In de zomermaanden is de bloei het meest uitbundig.
 
Stylingtips

 • Plant een klimroos bij een pergola of een tuinpoort. Als je roos leidt ontstaat er een prachtige rozenboog en waan je je in een sprookjestuin.
 • Zet een potroos in een grote glazen pot. Bedek de bodem eerst met wat mos.
 • Omdat rozen veel bloemen produceren, kun je gerust wat bloemen afknippen en in een vaasje zetten. Of maak een rozenkrans.
 • Maak je eigen potpourri van rozen: pluk een paar rozen en leg ze in een mand. 


Verzorgingstips

 • Plant de roos op een plekje in de zon en niet helemaal uit de wind.
 • Rozen in een pot hebben vaak iets meer water nodig, vooral tijdens warme en droge perioden.
 • Wil je dat je rozen uitbundig voor je bloeien dan geef je ze rozenvoeding. Bovendien blijft de plant dan gezond en sterk (dus: veel minder gevoelig voor ongedierte en schimmels).

   

 

Lees verder op Mooi wat planten doen »

4 reacties

 • J.G. K. J.G. K. Weet iemand welke roos geschikt is te gebruiken voor thee?
  Zijn dat letterlijk 'theerozen'?
  Deze kunnen dus in ons klimaat groeien?
  Wellicht heeft iemand zelfs er een in de tuin?
  Dank en groet,
  Judith
  Vrijdag 3 Juni 2016 om 17:21
 • Eugenie M. Eugenie M. Thee wordt oorspronkelijk gemaakt van de De theeplant (Camellia sinensis) Dat kon ik opzoeken op wikipedia . Nergens op internet krijg ik duidelijk het antwoord op de vraag.. Waarom heten Theerozen , theerozen ? Maar hier is wel een link om lekkere rozenthee te maken :-)
  https://tallsay.com/page/42949...
  Woensdag 8 Juni 2016 om 23:47
 • Ellen A. Ellen A. De bloemen van theerozen zijn wel vaak eetbaar.
  Donderdag 9 Juni 2016 om 22:21
 • Monique v. Monique v. roseraie de l'haye is de beste roos om thee van te maken volgens danielle houbrechts, zij heeft een heel mooi boek over rozen geschreven met de beste eetbare rozen er in vermeld. Sommige zijn bitter, dat kan het probleem zijn...
  Zaterdag 18 Maart 2017 om 10:54

Log in om een reactie te plaatsen