MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinplant van de maand oktober

7674 x gelezen
door Mooi wat planten doen • Vrijdag 3 Oktober 2014

Met groen om je heen voel je je aantoonbaar prettiger. Om tuin of terras het hele jaar door te voorzien van groen hoef je eigenlijk maar één keer aan de slag… met tuinplanten die permanent hun blad behouden.

Groenblijvers vormen daardoor een vaste basis en afhankelijk van het seizoen geven ze bovendien iets extra’s: bloemetjes, besjes of bijzondere bladverkleuringen. Oktober is een uitstekende maand om ze een plekje in de tuin of in potten op het terras te geven. 
 

Top 5:

 1. Glansmispel: Het blad van de glansmispel (Photinia) heeft vanaf de herfst een prachtige warmrode tint. Behalve in de tuin kan deze groenblijver in potten en als haag worden toegepast.
 2. Leucothoe: Groenblijver Leucothoe heeft spitsvormig blad dat verkleurt in de winter. In mei verschijnen witte bloemtrosjes.
 3. Viburnum: De sneeuwbalfamilie (Viburnum) is groot en de meeste soorten zijn groenblijvend. In het najaar geven sommige Viburnumsoorten blauwe besjes of witte bloemen.
 4. Osmanthus: Osmanthus is een groenblijvende struik die wel wat op hulst lijkt. Vandaar de Nederlandse naam ‘Schijnhulst’. Het donkergroene, glanzende blad is in mooi contrast met de geurende, witte bloemetjes die in het voorjaar verschijnen. Er zijn ook bontbladige soorten.
 5. Pieris: Het blad van de wintergroene Pieris heeft veel mooie bladkleuren. Al vroeg in het najaar verschijnt het jonge, vaak opvallend rode blad. In het voorjaar verschijnen de witte bloemen.

 

Lees verder op MWPD »

2 reacties

 • Monique V. Monique V. Leuk item, mijn dank voor het delen!
  Vrijdag 3 Oktober 2014 om 09:16
 • Els B. Els B. Nog een hele mooie: hedera helix arbori compact. Als er geen nectar meer te vinden is geven de bloemen van deze plant volop voedsel aan vlinders en bijen!
  Vrijdag 3 Oktober 2014 om 14:09

Log in om een reactie te plaatsen