MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinplant van de Maand september: Struikheide

3210 x gelezen
door MWPD • Vrijdag 28 Augustus 2015

In september zijn de zomerbloeiers in de tuin of op het terras over hun hoogtepunt heen: tijd voor struikheide om te gaan bloeien. Struikheide is Tuinplant van de Maand september en geeft de nazomer volop kleur. En extra leuk: bijen en hommels kunnen er vlak voor de winter hun honingvoorraad mee aanvullen!

Tapijt
Struikheide (Calluna vulgaris) is een Europese klassieker en komt van oorsprong voor in de kustgebieden van West-Europa, Groot Brittannië en Ierland. De plant groeit in mooie lange scheuten met dakpansgewijze blaadjes en kleine symmetrische bloemen. De paarse en roze bloemkleuren lijken iets verweerd en dat geeft de planten een stoer en natuurlijk karakter. In de volle grond vormen deze planten een winterhard tapijt met een kalme, authentieke uitstraling. In potten en bakken is struikheide een robuuste blikvanger.
 
Nectar
De bloei van struikheide start in september en duurt tot begin november. De bloemen bevatten volop nectar. Struikheide is dan ook een van de belangrijkste leveranciers van heidehoning. Hommels en bijen kunnen dus nog snel even hun honingvoorraad aanvullen voor de winter begint.
 Puur natuur
Struikheide is wat hoger en minder compact dan andere heidesoorten en dat geeft de plant een sterke puur-natuur uitstraling. In de natuur zorgen de veelal paarse en roze bloemen voor prachtige gekleurde hellingen en velden, in de tuin heeft de plant hetzelfde effect maar is het mooie contrast met het groene of bonte blad veel beter te zien. Door zijn bijzondere vorm en uitstraling past struikheide uitstekend bij de tuintrend waarin groen best zijn eigen gang mag gaan. De plant combineert ook erg fraai met siergrassen en bodembedekkers.
 
Verzorgingtips

  • Struikheide staat graag op een lichte plek. Hoe meer licht, des te mooier het blad kleurt.
  • Struikheide is van nature een overlever die met vrij weinig verzorging toe kan. Je hoeft dus geen plantenvoeding te geven. In droge perioden wel water geven. 

 

 

Lees verder op Mooi wat planten doen »

1 reactie

  • Stefaan V. Stefaan V. mijn zuster heeft een kwekerij waar ze meer dan 3.000.000 caluna kweken ( florifair.de)
    wat is dat prachtig als die bloeien
    Vrijdag 18 September 2015 om 11:43

Log in om een reactie te plaatsen