MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinstijlen

347 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuinstijlen


De formele tuin met strakke haagpatronen in buxus, taxus, haagbeuk of beuk en één enkele blikvanger. Of de informele tuin met bloemrijke borders, prieeltjes en gezellige zitjes. De siermoestuin, de cottagetuin, de minimalistische tuin, de vlindertuin, de allergiearme tuin, de watertuin, de Oosterse tuin, kindvriendelijke tuin…, ontelbaar soorten tuinen en tuinstijlen die elk op zich een sfeer uitstralen.       

Er zijn ook tuinen die een mengelmoes van al deze stijlen bevatten omdat de eigenaars maar niet kunnen beslissen wat ze mooi of lelijk vinden. In feite vinden ze alles mooi en interessant. Het kabouterbosje, de Boedha tempel, de nostalgische perkjes met eenjarig plantgoed, de rotstuin en het Italiaanse muurfontein…, ze staan er broederlijk naast elkaar.

  gbaugb.jpg

Menig tuinarchitect zal de neus ophalen wanneer hij een ‘allegaartjes tuin’ onder ogen krijgt, want de opzet van de tuin is er meestal zoek. Doorgaans wordt er geen rekening gehouden met kleur en vorm. Er zijn geen strategisch opgestelde hagen met subtiele doorkijkjes en de borders zijn niet volgens de regels van de tuinkunst opgebouwd. Ofwel knalt de chaotische border met een explosie aan tinten recht in het gezicht, ofwel mist hij kracht en uitstraling door een te veel aan planten die elk op zich wel de moeite zijn, maar die een sterke compagnon nodig hebben om zichzelf op te heffen. Althans volgens de tuinarchitect, maar niet volgens de eigenaar. Want die houdt van alle planten, individueel. Hij bekijkt het geheel niet en kan daardoor niet kritisch oordelen. Elke plant afzonderlijk is hem evenveel waard. Hij is verzot op zijn bonte tuin, koestert hem en stoffeert enthousiast elk plekje met hebbedingetjes. De border is zijn vitrine met kleinoden: aangekocht, gekregen of meegebracht van een reis. Soms kom je in zo’n tuin een ganse dierentuin tegen in de vorm van beton of gips, al dan niet beschilderd. Her en der staan tafeltjes, opgesmukt met eigengemaakte bloemstukjes. Doordeweekse planten zal je er niet gauw vinden, de allernieuwste cultivars des te meer. 

Is er iets op aan te merken, op deze ratjetoe tuinen? Zolang de tuineigenaar het mooi vindt en de tuin met plezier onderhoudt, is er niets mis met zulke tuin. Tenslotte, ieder zou moeten tuinieren vanuit zijn eigen keuze, zonder rekening te houden met wat de buren denken of de tuintrends vooropstellen. Het is zelfs een verademing om, na het zoveelste tuinbezoek met perfecte sfeerkamertjes, een anarchistische tuin te mogen bezoeken die alle regels aan zijn laars lapt. Of ze echt mooi zijn, laat ik in het midden. De ene tuinbezoeker zal denken ‘Wat is dit lelijk!’, terwijl de ander, langzaam genietend, zal concluderen dat die tuin een schat aan vondsten telt met elk een eigen verhaal.

Uit eigen ondervinding weet ik dat er veel valt op te merken aan zulke kakofonische tuinen en dat ze niet kunnen rekenen op een plaatsje in een tuinboek of een reportage in een tuinmagazine. Toch zijn de enthousiaste gesprekken met de eigenaars steeds een openbaring en doen ze me telkens beseffen dat tuinieren meer is dan het louter nabootsen van stijlvolle trends. 

Greet Berghmans

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen