MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuintaken voor de maand Juli

26906 x gelezen
door Eddy Geers • Donderdag 13 Juli 2023

Juli is dé maand om tweejarige planten zoals vergeet-mij-niet en violen te zaaien. Wat je nog meer kan doen in de tuin lees je hieronder...

Nu snoeien

Snoeien

Heesters zoals Kolkwitzia, Weigela en boerenjasmijn (Philadelphus coronarius) zijn eind deze maand uitgebloeid. U kunt ze dan meteen snoeien. U dient vlak boven nieuwe uitlopers te snoeien of kort de takken tot even boven de grond in. Blauweregen (Wisteria) vormt veel zoekende ranken die zich mogelijk uitstrekken naar plekken waar u ze niet wilt hebben. Kort ze dan tot circa vijftien centimeter in.

Haal bij de druif overtollig blad weg als dat de vruchtvorming kan hinderen en kort te ver doorgeschoten twijgen in. De zomerframbozen zijn eind juli meestal wel afgedragen. Alle stengels die vrucht hebben gedragen, kunnen dan zo diep mogelijk worden afgeknipt. Bind nieuwe mooie scheuten aan (niet meer dan vijftien per strekkende meter), snoei alle andere scheuten ook weg.

Hagen knippen kan nog steeds. Hoe meer u knipt, des te dichter wordt een haag. Dat werkt natuurlijk het beste bij snelgroeiende hagen.

Wortelopslag wegnemen

Sommige planten vormen heel gemakkelijk wortelopslag. Overal in de tuin (en in de buurtuinen) kunnen dan nieuwe scheuten vanuit de wortels opschieten. Heel bekende voorbeelden zijn fluweelboom, Kerria, framboos, braam, duindoorn, allerlei bamboes en Campsis.

Tweede bloei

Verschillende vaste planten zoals lupine, ridderspoor (Delphinium), Salvia × superba en Achillea taygetea bloeien onder goede omstandigheden een tweede keer als ze na de eerste bloei tijdig worden teruggesneden. Dat zal al vaak in juli zijn.

 

Nu planten

Onderwaterplanten tegen zuur water

Als er voldoende zuurstof in het water komt, wordt het water niet zuur. Dat is het makkelijkst te realiseren door voldoende zuurstofplanten (onderwaterplanten) in de vijver te planten. Een groot voordeel daarvan is dat uw vijverplanten beter groeien, en dat vissen gezonder blijven.

Baardiris verplanten

Iris germanica bloeit volop in juni en sterft daarna bovengronds af. Als ze zo’n vijf jaar op een plek hebben gestaan, moeten ze worden opgerooid en de wortelstokken moeten worden gedeeld en opnieuw ingeplant als u ze het jaar erop weer uitbundig in bloei wilt zien.

Deze irissen houden van een droge zonnige groeiplaats. Meng wat extra kalk door de plantgrond. De bovenkanten van de wortelstokken moeten iets boven de grond uitkomen. Plant ze in noord-zuidrichting.

 

Onderhoud

De vijver bijhouden

De drijvende en onderwaterplanten zullen zich sterk ontwikkelen. Uitdunnen kan regelmatig nodig zijn. Er moet open water blijven.

Laat planten die u uit de vijver haalt, eerst een tijdje op de oever liggen, zodat kleine dieren die daartussen zitten de weg naar het water terug kunnen vinden. Hetzelfde geldt voor draadalg die u uit de vijver trekt (wat ook regelmatig nodig kan zijn).

Als de waterlelies te veel blad ontwikkelen en nauwelijks bloeien, wordt het tijd hun wortelstokken te delen en die opnieuw in te planten.

Water bijvullen

Bij warm weer moet u de vijver regelmatig bijvullen, want het water verdampt snel en het waterpeil zakt nog sneller als er veel oeverplanten in het vijverwater staan. Gebruik hiervoor leidingwater. Zorg dat de waterstraal nooit direct en hard in de vijver terecht komt als er vissen in zwemmen.

2 reacties

  • Hetty H. Hetty H. fijne, heldere informatie !!!
    Woensdag 22 Juli 2020 om 23:23
  • C.F.E.A. W. C.F.E.A. W. Houd ons bij de les
    Vrijdag 14 Juli 2023 om 11:16

Log in om een reactie te plaatsen