MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tuinteam

359 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tuinteam


Naast het plezier van tuinieren lees ik graag alles wat er ook maar enigszins mee te maken heeft. De rubriek ‘tuin en aanverwanten’ is mijn favoriete plek in de bibliotheek. Ik heb er in de loop der jaren tal van tuinboeken ontleend.

Af en toe grijp ik naar rijk geïllustreerde tuinboeken die een professionele tuin onder de loep nemen. Het ontstaan, de evolutie, het succes en de tegenspoed tijdens de ontwikkeling van de uitzonderlijke tuin worden er uitgebreid in beschreven. De tekst leest vlot. De kleur van het glanzende kaft komt perfect overeen met de achtergrond van de teksten en de foto’s binnenin, en het voorwoord is meestal geschreven door één of andere bekende tuinpersoonlijkheid. Toch voel ik na het lezen van zulk boek een klein gemis. Een vergeten hoofdstukje dat in mijn ogen toch niet onbelangrijk is. 

clip_image001(678).jpg

Ik mis een hoofdstuk over het tuinteam: de tuiniers die de beroemde tuin verzorgen. Weinige tuinboeken roemen in een apart hoofdstuk de vaardigheid en de kennis van hun professionele tuinders. Meestal vermeldt men terloops dat zonder al die lieve mensen en de extra inzet die ze jaarlijks leveren, de tuin nooit zou zijn wat hij is. Daar blijft het bij.

Het is geen geheim dat bijna elke grote – en ook minder grote - bekende tuin zijn succes te danken heeft aan de toewijding van het onderhoudspersoneel en de hulp van een schare vrijwilligers. Daarom had ik er graag een klein, bescheiden hoofdstukje in gezien met een foto van het tuinteam van het moment. Een klein interview met elk van hen is misschien te veel gevraagd, maar zou een schat aan nuttige tips opleveren. De professionelen en de vrijwilligers broederlijk naast elkaar op de foto, en onderaan de namen van al die mensen en hun functie in de tuin. 

Frans, de hoofdtuinman met het werkboek in de hand en het voorhoofd in een diepe frons want als teamleider heeft hij in feite geen tijd om te poseren. Johan die de rozenstruiken verzorgt, breed lachend met zijn snoeischaar in de hand want rozen verzorgen is een aangenaam en rustgevend werk. Wim, de boomverzorger met een ziel voor bomen. Ook Dries staat erbij, specialist in het taps snoeien van hagen zonder dat er touw of mal bij te pas komt – ik weet het: onmogelijk, maar het is die sigaret in zijn mondhoek die het hem doet.  

clip_image001(679).jpg

Zo trekken zijn ogen in dunne spleetjes waardoor hij geen touw nodig heeft en zijn gevoel voor hagen snoeien uniek wordt. Dan zijn er nog Mia en Claudine, twee vrijwilligsters die tweemaal per week enthousiast komen wieden sinds ze op pensioen zijn en naar een appartement zijn verhuisd. Enkele jongens van de tuinbouwschool staan wat lamlendig te lummelen, vooraan op de foto. Ze hebben nog veel te leren. De praktijkleraar staat naast hen, wijdbeens met de armen gekruist: streng maar rechtvaardig. Zelden zie ik zulke foto mét het tuinteam afgebeeld. Meestal staat er op de eerste pagina een afbeelding van de tuindame of tuinheer, en wat verderop prijkt een fotogeniek plaatje van de geliefde hond, poes, paard of een stel kippen. Heel idyllisch, dat wel, maar nergens een foto van het tuinteam. Zelfs niet omfloerst.

Geen chocoladeschilfers op de slagroom van de cappuccino, en dat is toch een beetje een gemis.

Greet Berghmans blaeckerhof@hotmail.com

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen