MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tulpen voor meerjarenbloei

40172 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Tulpen kunnen op allerlei verschillende manieren toegepast worden, afhankelijk van het uiteindelijke doel. Uiteraard kent iedereen het effect van felgekleurde tulpen in bloemperken en borders. In dit geval worden de tulpen als éénjarigen gebruikt: na de bloei worden ze weer opgerooid om plaats te maken voor het zomergoed.

Minder bekend is het gebruik van tulpen als meerjarige beplanting. We noemen dit meerjarenbloei, en bedoelen ermee dat de tulpen eenmaal geplant worden, waarna ze na de bloei in de grond blijven om af te sterven en zich klaar te maken voor het volgende seizoen. Vaak maken deze tulpen deel uit van een bestaande meerjarige beplanting, zoals vaste planten en heesters. Niet alle soorten tulpen zijn voor dit doel geschikt, maar een aantal zal zeker zorgen voor een aantal jaren uitbundige bloei.

TIPS

  • Plant de tulpen voor meerjarenbeplanting niet te dicht bij elkaar, hierdoor krijgt het gewas voldoende lucht en is de kans op schimmelziektes, zoals Botrytis, klein.
  • De tulpen kunnen in kleine groepjes worden geplant, maar om een natuurlijker resultaat te bereiken worden de bollen in een border of verwilderingszone gestrooid. Daar waar de bollen vallen worden ze geplant. Het planten wordt makkelijker als de grond wordt losgemaakt vóór het planten.
  • Tulpen, die geplant worden voor meerjarenbloei, kunnen beter gekopt worden na de bloei. Dit voorkomt het vormen van zaaddozen waarbij de energie in zaad in plaats van nieuwe bolletjes wordt gestopt. Bovendien wordt door het verwijderen van de bloem, voorkomen dat de bloemblaadjes in de bladoksels vallen, waardoor Botrytis kan ontstaan.
  • Tulpen, die geplant worden voor meerjarenbloei kunnen beter iets dieper geplant worden : 15-20cm diep. Hierdoor zijn ze iets minder gevoelig voor droogte. Wel opletten bij natte gronden met stagnerend vocht.


LIJST 1: Tulpensoorten die geschikt zijn voor meerjarenbloei.

(Lijst op basis van de gegevens uit het assortiment van bloembollenkwekerij Jac. Uittenboogaard & Zonen bv/ Noordwijkerhout)

De meeste  'Species'-tulpen (of botanische tulpen) zijn prima geschikt voor meerjarenbloei.


LIJST 2: Tulpensoorten die geschikt zijn voor meerjarenbloei. Lijst op basis van de gegevens van het Internationaal Bloembollen Centrum

In de periode 2004-2007 heeft het Internationaal Bloembollen Centrum beplantingsproeven gedaan naar de meerjarenbloei van bloembollen in een vasteplantenborder. De proeven zijn uitgevoerd in verschillende grondsoorten en klimaatzones, met een bloembollenassortiment geschikt voor het betreffende klimaat. De eindresultaten laten zien dat bloembollen en vaste planten elkaar prima verdragen. Ook de botanische tulpen T. linifolia , T. tarda en T. turkestanica zijn volgens de proeven geschikt.

 

Jac. Uittenboogaard & Zonen bv / Noordwijkerhout IBC / Bloembol & C° - Jacqueline van der Kloet (Groenboekerij)

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen