MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Twee genen verschil maken van een plant een boom

449 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Twee genen verschil maken van een plant een boom


Wetenschappers zijn al lang in de ban van de vraag hoe planten ooit tot bomen zijn geëvolueerd. Het antwoord lijkt nu te worden geleverd door wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie aan de Universiteit Gent. Door twee genen uit te schakelen, maken ze een meerjarige overwinteraar van een eenjarige plant. Ze publiceerden hun onderzoek maandag in het toonaangevende tijdschrift Nature Genetics.

Eénjarige gewassen groeien, bloeien en sterven in één jaar. Zo vroeg mogelijk na de winter beginnen hun zaden te kiemen. Al hun energie gaat naar een snelle groei om concurrerende planten voor te zijn en naar de vorming van bloemen. Ze proberen zoveel mogelijk zaden te maken in een zo kort mogelijke tijd.

Meerjarige planten hebben strategieën ontwikkeld om gedurende meerdere jaren slechte omgevingscondities te overleven. Ze maken overwinterende knoppen, bollen of knollen aan en verhouten, en bevatten zowel cellen die verhouten als cellen die later in nieuwe organen zoals stengels en bladeren kunnen worden omgezet.

De VIB-onderzoekers hebben twee genen bestudeerd die de bloei van de eenjarige planten in gang zetten en begeleiden. Toen ze de genen uitschakelden, stelden ze vast dat de planten geen snelle bloei meer kunnen induceren, maar wel in staat zijn om te blijven groeien of met enig uitstel toch nog in bloei te gaan. Net zoals bij echte meerjarige planten vertonen ze houtvorming waardoor struikachtige planten ontstaan.(KS)

November 2008 /Bron: Belga

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen