MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Tweelingbroer van reuzenaronskelk in bloei in Meise

344 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

'Tweelingbroer' reuzenaronskelk ook in bloei in Meise


Nog geen maand nadat voor de allereerste keer in België een reuzenaronskelk bloeide, kondigt zich nu ook de bloei van zijn 'tweelingsbroer' aan in de Nationale Plantentuin in Meise. Er is echter een groot verschil: de knol van deze plant weegt 18 kilogram en is bijna dubbel zo zwaar als zijn voorganger, de 'bloem' zal dan ook navenant zijn. Dat heeft de Nationale Plantentuin bekendgemaakt.

In Meise verwachten ze dat de bloem in de eerste week van september open zal gaan. "Een herkansing voor bezoekers om dit curiosum van moeder natuur te komen bewonderen, of om de onfrisse geur te komen opsnuiven", luidt het in een persbericht.

Dat nu ook de tweede knol zal bloeien, hoeft volgens de Nationale Plantentuin op zich niet te verwonderen. "De twee planten worden al twaalf jaar gelijktijdig opgekweekt, eerst in Bonn en daarna in Meise. Toch is er een groot verschil in gewicht van de knol. De uitgebloeide woog 9,7 kilogram en kreeg een bloeikolf van 156 cm hoog. De andere weegt maar liefst 18 kilogram. Volgens de pronostiek van de tuiniers zal de bloeiwijze de 2 meter zeker overschrijden".

De reuzenaronskelk is in het wild een bedreigde plantensoort. Het verspreidingsgebied beperkt zich tot het regenwoud van Sumatra. In botanische tuinen doet de plant het goed. Het is al de zevende reuzenaronskelk die er deze zomer in bloei komt. In de botanische tuin van het Nederlandse Leiden is op 24 augustus een exemplaar van de reuzenaronskelk in bloei gekomen en in juli bloeide er ook een in de Amerikaanse Plantentuinen van Illinois, Connecticut, Northampton en Seattle. Van de 2.500 botanische tuinen ter wereld zijn er echter slechts een 40-tal die de plant in hun collectie hebben.(KS)

Augustus 2008 /  Belga

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen