MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Ui- Ajuin

3524 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.
 

clip_image001(1).gif

Naam

 Allium cepa

Familie

 Alliaceae (Lookfamilie)

Indeling

 Wortelgewassen

Herkomst

 De teelt van ui was reeds bij de oude  Egyptenaren, Grieken en Romeinen gekend.

Algemeen

 Ui is een tweejarig gewas.  In het eerste jaar wordt de bol gevormd en in  het tweede jaar de bloemstengel, bloem en  zaad.  In de bol wordt het reservevoedsel opgestapeld.   De vliezige rokken aan de buitenkant van de bol  dienen als bescherming tegen uitdroging.  De vlezige bol is het eetbare deel dat wit, geel,  bruin of rood van kleur kan zijn.  Uien vormen een zeer oppervlakkig wortelgestel.

Teelt

 

 

 

 

 

 

 

PLANTUIEN

  • De meest toegepaste teelt is die vertrekkende  van plantui. Voor beginnende tuinders is dit ook  de beste en makkelijkste teelt.  Van zodra het weer het toelaat, kunnen  plantuien geplant worden. Dit kan reeds vanaf  half februari.  Plant de uitjes zo’n 10cm uit elkaar, op rijen die  20-25cm uit elkaar liggen.  Heb je voldoende ruimte dan kan je de rijen  verder uit elkaar leggen.  Het is namelijk moeilijk om tussen de rijen te  stappen om te wieden, zonder schade aan te  brengen aan het blad.
  • Ui heeft behoefte aan vrij vochtige grond  (omwille van het oppervlakkige wortelgestel).
  • Uien groeien op vrijwel elke grond maar de  beste resultaten worden bekomen op een zware grond. De teelt op lichtere grond zou wel  aanleiding geven tot een minder lang bewaarbare ui.  In de grond mag wel geen verse mest zijn  verwerkt.  Kalium in de grond versnelt de bolvorming.
  • Uien worden best niet geteeld na prei of  knoflook. Deze behoren namelijk tot dezelfde  familie en dat kan problemen veroorzaken met de preivlieg of preimot.  Ook best niet na erwten, aardappelen, wortelen.  
  • Regelmatig wieden is de boodschap, het perceel  moet zoveel mogelijk onkruidvrij gehouden worden. Wanneer de bodem voldoende opgewarmd is kan je best rond de uien een mulchlaag aanbrengen  om de onkruidgroei tegen te gaan.  
  • Combinatieteelt van ui en wortelen wordt wel  aangeraden.  
  • Oogsten kan wanneer het loof plat valt  ('strijken') en begint te drogen, dan is de  bolvorming voltooid.


 TIP

 Je kan de plantuien ook reeds vroeg in  januari/februari oppotten in turfpotjes en deze  dan later in volle grond uitplanten.

 ZAAIUI

Vanaf half maart in volle grond zaaien.  Zaai in rijen die zo'n 25cm uit elkaar liggen,  1.5cm diep.  Bij opkomst de jonge plantjes uitdunnen zodat ze 10cm uit elkaar staan.  Binnenzaaien kan je vanaf januari/februari door  zo'n vijf tot zeven zaadjes per potje te zaaien. Na afharden kan je in maart uitplanten.  Het grote nadeel bij zaaiui is dat ze gevoelig zijn  voor meeldauw en uienvlieg.

Ziektes/problemen

 Ziekten en plagen bij uien (ajuin)

 Rassen

 Diverse soorten (Somers)  

Bewaren 

 De uien laten drogen op een goed geventileerde  plaats.  Voor een succesvolle bewaring is het noodzakelijk  dat de uien direct na de oogst snel en goed worden  gedroogd. Vooral in de halzen en wortels zit  aanvankelijk nog veel vocht.   De uien kunnen als ze goed droog zijn in bakjes  worden gelegd of in trossen worden opgehangen  in een droge, koele ruimte.  Zaaiuien zouden beter bewaren dan plantuien.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen