MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Uitgeschreven

275 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Op deze zonnige julidag ben ik uitgepraat. De inspiratie is zoek en een flinke natuurwandeling zal daar niets aan kunnen verhelpen. 

Toch zijn er onderwerpen in overvloed. Waar ik ook kijk, de tuin en de natuur bieden me een eindeloos lijstje aan van ‘super toppers van dit moment’. Het aanbod is zo groot dat ik maar niet kan kiezen wat te nemen om een stukje over te schrijven. Misschien de overweldigende glorie van de rozenbloei, of toch maar dat bejubeld stralend julizonnetje?

gbjuli2b.jpg

De grassenborder spreekt ook tot mijn verbeelding, maar wat met die ene groene kikker in ons vijvertje? Hem links laten liggen? Zal ik een lyrisch stukje schrijven over de lange avonden met vrienden buiten en de zoete geur van de kamperfoelie vernoemen die onze neus en zinnen prikkelt? Of toch maar die lieftallige madeliefjes in het gazon aanstippen en ineens ook de populatie tijgerspinnen in het weiland bespreken? Of een klaagstukje schrijven over de snijboontjes die weer niet van de grond willen komen in de moestuin ondanks hun prachtige wigwamhuisjes van bamboestokken, en op het einde van dat schrijfseltje pochen over de rode bietjes die elk jaar succesvol groeien?

Misschien een poëtisch gedichtje neerpennen over de zo dikwijls bezongen dartele vlinders en gonzende bijen?

Ik kan ook een tirade afsteken aan het adres van de slakken die zich ook dit jaar weer te goed doen aan de planten. De mol, die zijn gangetje gaat en graaft, zou ik een hart onder de riem willen steken, in plaats van een riek in zijn har

gbjuli1b.jpg

Ik zou de ‘schoolmeestertoer’ kunnen opgaan en een wijs thema uitdiepen: het nut van het wieden met de hand, het effect ervan op lange termijn en de zin ervan in ons bestaan. De bladrolkever op onze rozenstruiken, het spuugbeestje dat flink zijn best doet met overal te spugen in de tuin, het leliehaantje dat te mooi is om te vertrappen en de invasie van de bladluizen…, ze zouden ook aardig lesmateriaal opleveren op dit moment. Maar daar komt opzoekwerk bij kijken en ik ben vandaag wat aan de luie kant. “En de clematissen dan?” vraagt u. De viticella’s floreren probleemloos zoals altijd, Clematis recta groeit alles behalve recta in onze tuin, en Clematis macropetala heeft al zaadpluisjes gevormd. U bent dus van antwoord bediend.

Zo weet ik nog steeds niet te kiezen uit dit rijkelijk julibuffet! Alles gonst en bruist van het leven. Het groeit, het kruipt, het graaft, het bevrucht, het larft, het verpopt, het verwacht, het baart… Het is. En van dit alles, is er te veel op dit moment. 

Greet Berghmans

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen