MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Ulmus ‘Lobel’

2473 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Ulmus ‘Lobel’

 56.gif

Naam

Ulmus ‘Lobel’

Nederlandse naam

smalkronige stadsiep

Familie

Ulmaceae

Franse benaming

Orme de Hollande 'Lobel'

Engelse benaming

Elms ‘Lobel’

Herkomst

Nederland

Hoogte

15-18m

Blad

asymmetrisch, dubbel gezaagd

Bloemen

maart/april, lichtgroen, windbestuiver,

Vruchten

gevleugde nootjes, ‘iependubbeltjes’

Algemeen

Door de gevreesde iepenziekte is de iep nagenoeg volledig uit het Vlaamse landschap verdwenen. De iepenziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die door de iepenspintkever wordt overgedragen. Sinds er in de jaren 60 en 70 een nieuwe zéér agressieve stam van de iepenziekte de kop op stak is men resistente klonen beginnen kweken. Naar aanleiding van de komst van deze vrijwel resistente klonen moeten we de iep terug een nieuwe kans geven!

Een van de vrij resistente klonen is Ulmus ‘Lobel’. De boom is genoemd naar Lobelius, een befaamd medicus en kruidenkundige (1538-1616) die werd geboren in Rijssel.

Ulmus ‘Lobel’ heeft in zijn jeugdfase een strakke zuilvormige kroon. Op latere leeftijd wordt de kroon meer ovaal. De boom kan 15 tot 18m hoog worden met een kroonbreedte van 4 à 5m.

De onopvallende enkelvoudige bloemen verschijnen voor de bladvorming en worden door de wind bestoven. Ze groeien uit tot de typische ‘Iependubbeltjes’; kleine frisgroene gevleugelde nootjes die begin juni massaal van de boom waaien.

Iepen zijn vrij gemakkelijk te herkennen aan hun bladeren. De opvallende schuine bladvoet en de dubbel gezaagde rand springen onmiddellijk in het oog. Het blad van Ulmus ‘ Lobel’ is vrij klein en donker groen van kleur.

Iepen kunnen een vrij beperkt wortelgestel hebben. Dit maakt dat, wanneer ze als oudere boom verplant worden, redelijk windgevoelig zijn. Ook zijn ze vrij gevoelig voor droogte. De boom kleurt dan geel en laat al zijn blad in de zomer reeds vallen. Het jaar daarop zal hij echter niet in zijn groei gestoord worden.

Ulmus ‘Lobel’ groeit zeer goed op matig droge zandgronden maar groeit in principe op de meeste gronden vrij goed. De boom is uitermate bestand tegen de zilte zeewind en kan luchtverontreiniging perfect verdragen. Ulmus ‘Lobel’ is wél goed bestand tegen de wind.

Ulmus ‘Lobel’is voor in smalle straatprofielen een van de aan te bevelen soorten. Ook hier refereer ik weer naar de standplaats in het straatbeeld. De Meeste zuilvormen zijn gekweekt als antwoord op de toenemende vraag van de openbare besturen naar smalkronige bomen. Dit neemt niet weg dat deze boom ook perfect kan toegepast worden in particuliere projecten. Vooral tuinliefhebbers aan de kust zullen aan Ulmus ‘Lobel’ (of een andere iep) veel plezier beleven. De boom is ideaal te gebruiken in sterk bebouwde omgeving en op plaatsen waar architectonische vormen snel tot hun recht moeten komen. Door zijn windvastheid kan Ulmus ‘Lobel’ ook perfect aangeplant worden als windsingel.

Ik zal steeds, waar ik kan, trachten terug iepen te integreren in ons landschap. Als Landschaps- en Tuinarchitect beschouw ik dat als mijn plicht. Op die manier kan ik een steentje bijdragen aan het behoud van een bijna teloor gegane boom. Als je zelf van plan bent een iep te planten, hou er dan wel rekening mee dat de resistentie een mogelijke aantasting nooit 100% zal uitsluiten.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen