MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vaccinium vitis-idaea 'Red Candy' - Vossenbes - Hondsbes

3917 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

vaccinium vitus ideae red candy.jpg

Naam

 Vaccinium vitis-idaea 'Red Candy'

Nederlandse naam

 Vossenbes of rode bosbes, hondsbes

Familie

 Ericaceae (Heidekruidfamilie)

Herkomst

 Noord-Amerika, Europa en Azië.

Categorie

 Bladhoudende kleine heester

Hoogte

 10-30 cm

Breedte

 tot 30 cm

Blad

 Klein, rond, donkergroen en leerachtig.  In de herfst en winter een bronzen kleur.

Bloei

 Bloeit met wit- witroze bekervormige (klokvormig) bloemen  die in korte eindstandige trossen staan.  Na de bloei verschijnen ronde bessen die eerst wit zijn en  vervolgens tijdens de rijping rood worden.  De bessen rijpen tweemaal per jaar: in juli en van  september tot december.  Enkel de tweede oogst wordt gebruikt.  De kleine bessen smaken melig en zuur.  De vossebes is een eenhuizige plant.  Bestuiving gebeurt door insecten.  De meeste rassen zijn zelfbestuivend.

Bloeitijd

 in mei- juni

Standplaats

 In de zon of halfschaduw.  Vochtige maar goed doorlatende zure grond. Geen kalk.   Vermijd dat water in de winter kan blijven staan.  De rode bosbes wortelt oppervlakkig en verdraagt geen  stagnerend water aan de wortels.  Kan gebruikt worden als bodembedekker op een zure  grond.  

Algemene kenmerken

 Wintergroen, klein heestertje.  Jonge planten kunnen ook in het najaar in bloembakken of  potten worden toegepast, eventueel in combinatie met  Gaultheria, leucothoe.  De vossebes is vrij van ziekten en plagen.  Problemen kunnen vooral veroorzaakt worden door te  kalkrijke grond of door water (wintervocht).  'Koralle' is een rijkdragende cultivar met iets grotere  bessen.

Snoeien

 Als het echt moet wordt er gesnoeid in het voorjaar in  maart; enkel dode en zieke takken verwijderen.  Vermeerderen kan uit zaad of in de herfst kunnen  volwassen planten worden gescheurd of in het voorjaar  worden afgelegd of door stekken te nemen in maart of  april. Gebruik hiervoor een koude bak met een mengsel  van zand en tuinturf.  Je kan zowel de scheuten als de wortels stekken.  Verwijder van de scheuten de onderste blaadjes.

Cultivars

 'Aalhorst'  'Autumn's Beauty'  'Autumn Red'  'Dolinda'  'Erntedank'  'Erntekrone'  'Erntesegen'  'Koralle'  'Lapland'  'Leucocarpa'  'Red Candy'  'Red Pearl'  'Silver Spot'

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen