MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Van bescherming gesproken

669 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Van bescherming gesproken….


Een zeer gekende en belangrijke plantenfamilie zijn de schermbloemigen, of de Umbelliferae. De latijnse naam verwijst naar de typische wijze waarop de bloemen gerangschikt zijn : zoals op de uiteinden van een opengewaaid regenscherm (hebben we de laatste tijd wel meer gezien…).

Umbelliferae lijkt ook op umbrella, het engelse woord voor paraplu. Er zijn eveneens bomen waarvan de takken op dezelfde wijze gerangschikt zijn : de Pinus pinea of parasolden heeft een typische vorm waaraan de nederlandse naam is ontleend. Deze den kan ook in onze regio een typisch zuiders tintje geven in de grotere tuin. De nieuwe botanische naam van deze schermbloemigenfamilie - Apiaceae - verwijst naar de selder of Apium graveolens, een forse tweejarige plant die vaak en terecht zijn bestemming vindt in menige soep- en mosselschotels.

clip_image001(47).jpg

Wortel en venkel, peterselie, kervel en pastinaak zijn voorbeelden van schermbloemigen die dikwijls in de keuken worden gebruikt, en naar verluidt ook zeer stimulerend zijn voor de potentie… .  Ook in de wegberm zijn schermbloemigen te vinden : fluitekruid , berenklauw en engelwortel zijn de bekendste. En als onkruid is zevenblad vaak niet weg te krijgen … . Maar ook om hun sierwaarde raken steeds meer familieleden bekend : de blauwe zeedistel of Eryngium maritimum fleurt onze duinen op, en andere kruisdistel-soorten stelen de show in plantenborders en bloemstukjes. Ook het mooie zeeuwse knoopje of Astrantia major wint hierom aan populariteit. 

Het unieke goudscherm of Bupleurum fruticosum is een mooie groenblijvende heester met prachtige gele bloeiwijzen die het zelfs waarmaakt aan de kust, en dan nog wel op de eerste lijn! Spijtig genoeg lopen vele mensen achteloos aan zoveel schoonheid voorbij en worden eerder geboeid door andere schermen. Beeldschermen lijken onze cultuur steeds meer te domineren. Van tv naar computer, met gsm en gps op stap, dvd achterin de auto en de gameboy als zoethouder. Wie zei daar weer, bescherm ons heer ? Was het misschien mijn broer Koen, die bij Barco werkt ? It’s all in the family!  

Auteur: Peter De Coninck (Aquabotanica) Aquabotanica is een kwekerij in de westhoek met een collectie bijzondere planten en een mooie demonstratietuin. Aquabotanica Iepersesteenweg 112 8630 Veurne Het bedrijf is gevestigd langs de afrit 1a van de autosnelweg E40 Brussel- Calais (tegenover de ingang van het Bakkerijmuseum te Veurne) Tel.+32 58 31.33.35 Fax. +32 58 31.52.39 E-mail:info@aquabotanica.be Website:www.aquabotanica.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen