MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Van coniferen en puppies

244 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Van coniferen en puppies


Ik beken, ik heb vorig weekend (het eerste weekend van februari) geen vogels geteld ! Wat ik wel geteld heb zijn de talloze auto’s met aanhangwagens die mijn deur passeerden richting containerpak. Volgeladen met coniferen, of wat daar nog van overbleef. Ze zijn talrijk, diegene die Thuja- en Chamaecyparis-soorten op een rij hebben geplant om snel een groenblijvende haag te hebben. Ze zijn talrijk, diegene die nu blijkbaar uitgekeken zijn  op diezelfde planten en mistevreden over het uiteindelijke resultaat.

Zoals zo dikwijls ligt de schuld niet bij de planten zelf maar bij het gebrek aan kennis en het toepassen van de verkeerde soorten, of de verkeerde soort op de verkeerde plaats. Niet alle coniferen zijn woudreuzen die te groot worden voor de plek in de te kleine voortuin, en ze worden ook niet allemaal ziek en bruin. Misschien is er ook wel sprake van een soort van Babylonische spraakverwarring. Het blijkt namelijk nogal vaak dat veel onder de naam coniferen of ceders wordt gerangschikt. Om het met de woorden van Firmin Crets te zeggen : 'Een kip is soms geen hond' Hoe gaat dat? Je komt in Toscane, je ziet daar prachtige ceders en je komt thuis en trekt naar het tuincentrum en vraagt naar een mooie ceder voor in de tuin. Wat je dan mee naar huis krijgt ziet er waarschijnlijk op het moment zelf mooi uit, maar blijkt na verloop van tijd toch niet die mooie zuil te zijn die je in Toscane zag. Ik denk niet dat veel verkopers in tuincentra gezegend zijn met een goede kennis van de diverse soorten en de meeste geschikte voor bepaalde toepassingen. Coniferen zijn nu eenmaal geen ‘trendy’ planten en er zijn bij mijn weten zelfs ook maar weinig kwekers in België. En de boeken die coniferen behandelen kan je ook op één hand tellen. Ze zijn daarenboven flinterdun. Zoals het werkje van Wim Oudshoorn zelf ‘Coniferen’ dat amper een goeie zestig bladzijden telt. Wim Oudshoorn is dan nog wel een voorstander van deze planten. Hij schrijft dan ook : ‘Wie vandaag de dag in zijn tuin coniferen plant, wordt door veel tuinexperts, vooral de trendy typen, bepaald niet voor vol aangezien. Coniferen zijn ‘not done’ en wie ze wel toepast, geeft een groen visitekaartje af dat niet getuigt van enig begrip voor modern tuinieren. Ik ben zo vrij het daar hartgrondig mee oneens te zijn’.

Naast dit alles denk ik dat we trouwens ook duidelijk het onderscheid moeten blijven maken tussen een tuin en een landschap. Je kan niet alle elementen uit een landschap met succes transformeren naar de tuin. Zeker niet naar de verkavelingstuintjes die nu overal uit de grond schieten. Knotwilgen zijn bij ons in Vlaanderen ook schitterende elementen in het landschap maar zet één zo’n exemplaar in je tuin en je maakt er gegarandeerd na één jaar brandhout van.

Ach ja coniferen. Overbodig ?   Zeker en vast niet maar ze vragen wat kennis en opzoekingswerk. Ze doen me soms aan puppies denken. Zo schattig als ze klein zijn, maar helaas...

Meneer Dujardin

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen