MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Van deze vijf bomen plukken jij en je omgeving de vruchten.

1599 x gelezen
door VLAM • Woensdag 8 November 2023

Je wil je uitgestrekte tuin of stadstuin graag aanvullen met een boom, maar je hebt noch de tijd, noch de groene vingers om er veel werk in te steken. Wij tippen alvast vijf bomen die onderhoudsvriendelijk zijn én bijdragen aan een gezonde en klimaatvriendelijke leefomgeving. Twee vliegen in één klap! 

Eenstijlige of rode meidoorn 

Onderhoud 

De meidoorn is een inheemse boom en is ideaal voor een kleine stadstuin. Deze boom stelt amper bodemeisen, vereist geen snoei en is weinig gevoelig voor luchtverontreiniging waardoor de boom het stedelijk klimaat goed verdraagt.    

Wist-je-dat 

Verschillende vogels verkiezen deze boom als nestplaats. De dicht vertakte struik met vele doornen vormt namelijk een uitstekende bescherming voor vele soorten vogels. Bovendien draagt de boom bessen waar tuinvogels gek op zijn. 

Lijsterbes 

Onderhoud 

Een andere inheemse boom is de lijsterbes. Ook deze is uiterst geschikt voor een stadstuin. Het is een kleine decoratieve loofboom, die weinig eisen stelt aan de bodem en goed bestand is tegen droogte. 

Wist je dat 

Vanaf september verschijnen grote rode bessen aan de lijsterbes. Ze brengen niet alleen kleur in je tuin, maar zijn ook een echte lekkernij voor vogels. 

Tetradium daniellii

Onderhoud 

De Tetradium daniellii is een snelgroeiende boom en kan een maximale hoogte bereiken van twaalf meter. Een geschikte boom als blikvanger in een grotere tuin. Kenmerkend zijn de gladde grijze bast en breed uitstaande, bijna horizontale zijtakken. Dit zorgt voor een mooi silhouet in de winter en een ideale verkoelende schaduwplek in de zomer gezien deze boom in de zomermaanden bloeit.

Wist-je-dat 

Tetradium daniellii is een uitstekende drachtboom voor bijen. De bloemen van de bijenboom vormen besjes, die gesmaakt worden door vogels.    

Catalpa bignonioides

Onderhoud

De Catalpa bignonioides is een grote, sterke boom met een brede kroon en opvallende, grote bladeren. Deze schaduwboom moet je enkel snoeien wanneer je de boom te groot vindt. Van ziekten heeft de Catalpa bignonioides zelden last.  

Wist-je-dat

De Catalpa bignonioides is een mooie bijenplant. Veel wilde bijen, hommels en vlinders halen er hun nectar. Bovendien is deze boom muggen- en vliegenwerend, perfect voor late zomeravonden in de tuin!  

Krentenboompje

Onderhoud 

Het krentenboompje is een kleine boom of laag vertakte struik met oppervlakkige beworteling. De boom stelt weinig bodemeisen en doet het goed in de volle zon tot halfschaduw. De groene, puntige bladeren worden overdekt met wit dons wanneer ze in het voorjaar uitlopen. In de herfst kleurt het loof mooi rood, oranje en geel.

Wist-je-dat

De paarsrode tot zwarte bessen zijn eetbaar en kunnen verwerkt worden in een confituur, wijn of likeur. Je kan de bessen zelfs laten drogen en gebruiken als krenten. Ook het blad en de bast van de boom kan je drogen en gebruiken als een kruidenthee. Win-win!

Aan de slag  

Je keuze kunnen maken? Haal je schop maar van onder het stof. Het najaar is doorgaans het ideale moment om je boom te planten, gezien de grond dan nog relatief warm en vochtig is. De tweede zaterdag van november is niet voor niets de Nationale Boomplantdag. Een warme oproep dus om je handen (en groene vingers) uit de mouwen te steken.

Let wel op: sommige bomen plant je best op een ander moment. Wij adviseren je een kijkje te nemen op groenvanbijons.be voor alle praktische tips over deze onderhoudsvriendelijke bomen.    

Over VLAM:

VLAM voert promotie voor de producten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw en visserij in binnen- en buitenland. VLAM is een privaatrechtelijke organisatie en werkt in opdracht van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven. De promotiecampagnes van VLAM worden grotendeels per product of per productgroep opgezet; ze worden gefinancierd door de betrokken deelsector. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen