MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Van scheerbeurten en een blauwe tuin...

16618 x gelezen
door Colour your life • Donderdag 9 Juli 2020

De bekende roze, blauwe of witte bollen, pluimen en tuilen knallen de voortuintjes uit; hortensia is een zeer gewilde tuin- en potplant, vooral vanwege haar enorm rijke bloei. Bovendien is hortensia een makkelijke plant die voor mooie kleuren zorgt in je tuin. Wist je trouwens dat je de kleuren van hortensia ook nog eens zelf kunt beïnvloeden? Met aluin kleur je een roze hortensia blauw!

Stevige drinkers

Hortensia’s leven graag in enigszins zandige, kalkarme, humusrijke grond. Zit er veel kalk in het leidingwater, dan is het beter om regenwater te geven. De Griekse naam voor hortensia is Hydrangea, wat ‘watervat’ betekent. Je begrijpt: hortensia's houden niet van droogte, ze drinken en verdampen veel. Geef ze dus – vooral in het voorjaar en in de zomer – flink water. Geef dan niet af en toe een beetje, maar in een keer een grote hoeveelheid. Daar vaart deze kleurige bloeier wel bij.

BH’er…

De meest Bekende Hortensia is misschien wel de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), grote kans dat die ook in jouw tuin staat. De boerenhortensia is een makkelijke struik die in de nazomer bloeit met pastel of – voor een nuchtere, boerenhortensia – zeer theatrale kleuren, van wit, rood, roze, dieproze en blauw tot paars. De bloemen zijn veelal bolvormig, sommige soorten produceren platte tuilen, de zogenaamde 'lacecaps'. Hydrangea macrophylla staat graag in de halve schaduw op niet al te droge grond. Deze hortensia kun je beter niet snoeien want dan loop je het risico dat de struik het volgende jaar niet bloeit. De bloemen bloeien namelijk op overjarig hout en door het snoeien knip je net de bloemknoppen weg. Wil je toch snoeien omdat de struik erg groot wordt? Knip dan de helft van de takken weg en doe het jaar erop de andere helft.

Van kleur verschieten

Zin in een metamorfose van je roze boerenhortensia naar blauw? In vervlogen tijden greep men dan naar aluin. We kennen aluin als een ideaal middel om na het scheren met een mes het eventuele bloeden te stelpen. In those old shaving days gebruikte je een oplossing van aluin ook om de zuurgraad van de grond zo te beïnvloeden dat roze bloemen in blauw veranderden. Tegenwoordig kun je een roze hortensia ook blauw kleuren met behulp van speciale meststoffen. Geen 100% garantie natuurlijk, het blijft experimenteren met de natuur...

Annabelle, ik ben niets zonder jou…

Een andere mateloos populaire hortensia is de Annabelle (Hydrangea arborescens). De roomkleurige, bolvormige bloemen bloeien van juli tot september. Omdat het grote blad vrij dun is, houdt dit type niet van fel zonlicht. De heesterachtige Annabelle houd je in goede conditie door eind maart flink te snoeien, tot op ongeveer 20 centimeter. Dan worden de mooie grote bloemen iets minder kolossaal zodat de takken, ook na een regenbui, die weelde kunnen dragen en niet meteen gaan liggen.

Een pluim

De Pluimhortensia (Hydrangea paniculata) onderscheidt zich van andere hortensiasoorten door zijn lange pluimen en zijn verticale groei. Hij kan beter tegen vorst en droogte dan andere soorten. De Pluimhortensia bloeit in de nazomer, dan verkleuren de bloemen van wit naar heel licht roze. Dit type voelt zich heel lekker in de volle zon, op voorwaarde dat de grond niet te droog is. Wil je de plant compact houden, dan kun je het beste snoeien in maart en april. Overigens is snoeien geen must; de struik zal meer bloemen produceren maar de afzonderlijke bloemen blijven dan wel wat kleiner.

Nog wat tips:

 • Plant een hortensia nooit te dicht bij een boom. Boomwortels zijn dominant en dit gaat ten koste van de voeding voor de hortensia.
 • Een hortensia floreert in de tuin, maar ook op het balkon. Hortensia is uitstekend geschikt voor de pot, zeker als je voor een wat sterker soort kiest met stevige stelen.
 • Hou je van droogbloemen? Knip dan de bloem af als het hoogtepunt van de bloei bijna voorbij is. Zet deze in een vaas met een bodempje water. Niet meer bijvullen! De bloem droogt langzaam op, met behoud van kleur. Zo heb je altijd een mooi boeket op tafel.

 

Voor elk wat wils

De blauwe en roze hortensia’s zien we het meest, maar er bestaan nog veel meer soorten die wat minder bekend zijn, maar zeker niet minder mooi. Wist je bijvoorbeeld dat er ook wintergroene, kruipende en geurende hortensia's bestaan? Juist omdat er zoveel soorten zijn (kleine soorten, vroeg- of laatbloeiers, rijkbloeiende soorten, struiken, bomen) is er voor iedere toepassing wel een geschikte hortensia te vinden. Ga je een hortensia kopen? Pak het dan slim aan. Kijk eerst op welke plek je de plant wilt zetten: in de zon, in de schaduw of halfschaduw? Kies dan voor een soort wat daar het beste gedijt; dat is fijn voor de plant, maar ook voor jou. De juiste hortensia op de juiste plek hoef je namelijk nauwelijks te snoeien. Ideaal voor de gemakstuinier die vooral wil genieten van zijn tuin!

8 reacties

 • Pie Pierre C. Pie Pierre C. Vorig jaar oude Hortensia flink gesnoeid. We hebben nu 3 mooie volop in het groen staande struiken.........maar geen enkele bloem. Rara wat deed ik verkeerd? Vrijdag 9 Augustus 2013 om 13:56
 • Rit M. Rit M. Behoort een klimhortensia niet bij deze soort ? Graag een paar snoeitips voor deze mooie plant. Ik slaag er niet in hem in bloei te krijgen dus ik vermoed dat mijn snoeitijdstip niet het juiste is. Vrijdag 9 Augustus 2013 om 14:54
 • Ivonne J. Ivonne J. De meeste hortensia moet je niet snoeien want hij bloeit op "oud" hout. Ik knip alleen in het voorjaar de oude bloemen eruit en als hij te groot word een paar takken. Maar gehele snoei, dan krijg je over het algemeen 1 jaar geen bloei.
  Vrijdag 9 Augustus 2013 om 16:56
 • Sandra Z. Sandra Z. Al m'n hortensia's zijn toch weer roze. De kweker gaf als tip: kofffiedik geven, maar ik zal aluin eens proberen. Eh... hoeveel en hoe geef je dat? Oplossen in water? Vrijdag 9 Augustus 2013 om 22:57
 • Lieven G. Lieven G. Enkel de Paniculata bloeit op hout die datzelfde jaar gevormd is... die moet je dus snoeien om bloemen te krijgen. De meeste andere dus niet ! Zaterdag 10 Augustus 2013 om 09:40
 • Regina V. Regina V. En wanneer geef je dan aluin en hoe? Bij de drogist afdeling scheerspullen een blokje lopen en dat op de aarde leggen? Of eerst vergruizen?
  En wanneer? Voorjaar voor de bloemen van dit jaar of juist in het najaar voor de bloemen van volgend jaar?
  Zondag 12 Juni 2016 om 10:30
 • Miranda D. Miranda D. Ik heb een pluimhortensia. Ik weet niet precies welke maar als snoeiadvies staat snoeien tot 30 cm. Moet dit dan elk jaar? Dan wordt ie toch niet groter? Zondag 23 September 2018 om 18:17
 • Luc V. Luc V. Sommigen houden niet van een onvoorspelbare kleurwisseling. Ik koos daarom voor Hydrangea Alpenglühen. Die haalt maximaal anderhalve meter. Je moet niet snoeien, enkel in het voorjaar gedroogde bloemen verwijderen. En je krijgt een overvloed aan donkerroze tot rode bloemen die nooit van kleur zullen veranderen. Ik ben er helemaal weg van! Vrijdag 9 Juli 2021 om 10:02

Log in om een reactie te plaatsen