MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Veiling Profruco introduceert nieuwe fruitsoort: kiwibes

1494 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Veiling Profruco introduceert nieuwe fruitsoort: kiwibes


De fruit- en groenteveiling Profruco uit Vrasene lanceert in september volgend jaar een nieuwe fruitsoort op de Belgische markt, de kiwibes. Dit is een kleine kiwi met de grootte van een druif. In tegenstelling tot een gewone kiwi heeft deze vrucht een haarloze schil waardoor men ze niet moet schillen of doorsnijden en uitlepelen.    kiwibes.jpg
Het departement biowetenschappen aan de Hogeschool Gent is er met financiële steun van de provincie Oost-Vlaanderen in geslaagd om de teeltomstandigheden te optimaliseren en om een selectie kiwibes-rassen te kweken in ons land. 

Een eerste proefteelt van 4,5 hectare blijkt uitstekend van kwaliteit. De kiwibessen kunnen bovendien probleemloos in openlucht geteeld worden en verdragen in winterrust zelfs temperaturen tot -30 graden Celsius. Veiling Profruco wil de vrucht nu commercialiseren. "Voor fruitbedrijven is het belangrijk om zich niet meer te concentreren op één soort maar verschillende markten aan te boren", zegt directeur Koen Torfs. "Zeker een nichemarkt zoals de kiwibes is interessant omdat er geen grote spelers actief zijn op die markt".

De fruittelers hebben dat ook begrepen. Momenteel is de vraag naar plantmateriaal groter dan het aanbod. De kiwibes is vooral interessant voor aardbeitelers, die kreunen onder de hoge energiekosten voor de kweek in serres. Dankzij plantages in openlucht kan de kiwibes een interessante neventeelt zijn. Bovendien is deze fruitsoort zeer goed bestand tegen ziektes en fruitplagen en ze biedt daardoor ook mogelijkheden voor de biologische teelt.

Profruco werkt voor de kweek in België met open rassen, die voor iedereen toegankelijk zijn. Kwekers hoeven dus niet te betalen voor het gebruik van deze nieuwe fruitsoort. De Hogeschool Gent en Profruco geloven sterk in de kansen voor de kiwibesteelt. Qua voedingswaarde en smaak moet de zoete kiwibes niet onderdoen voor de gewone kiwi. De zachte kleine kiwibes kan bovendien zonder schillen of versnijden, uit het vuistje gegeten worden.

Het is ook een vrucht die in desserts kan verwerkt worden. Het vruchtvlees is zacht en sappig, met een uitgesproken zoete smaak. Er is ook een grote verscheidenheid aan vorm en kleur van de vruchten. Zo zijn er groene, rode en gele varianten van bolrond tot eivormig. De eerste commerciële oogst van de Belgische kiwibes zal vanaf volgend jaar in de winkels liggen.

Bron: Belga

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen