MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Veldbloem en kasbloem

443 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Veldbloem en kasbloem.


“De bloemkens langs de wegen, die ken ik meest alle bij naam, zij lachen mijn vriendelijk tegen, zij groeten mij al te saam.

De bloemen achter de ramen, omdat ik haar namen weet, die schijnen zich mijner te schamen en momplen: “Die domme poëet”.

Uw dienaar, preutse prinsessen! Gij zijt schoon, bevallig, vol vuur; Maar gij eist nogal vijven en zessen. En verkoopt uwe gunsten wat duur.

Pronkziek volkje uit Japan en Bengalen, dingt om prijzen van zilver en goud! Ik wil ook U mijn hulde betalen, Maar mijn hart, oh mijn hart laat gij koud.” (Uit de bundel: gemengde gedichten / Nicolaas Beets 1814-1903)

Een ode aan de gewone ‘bloemkens’ die, vanuit berm en natuur, mij toelachen. Madeliefje, paardenbloem, pinksterbloem, hondsdraf, Lievevrouwebedstro, robertskruid en het simpele viooltje… Ze staan in het weiland en in het verwilderde deel, achteraan in de tuin.Terwijl ik de vele vaste planten bewonder die stilaan oprijzen uit de borders, loop ik aan de gewone ‘bloemkens’ voorbij. Tijd om ze even van dichtbij te bewonderen en door de knieën te gaan.

‘Zij lachen mij vriendelijk tegen, zij groeten mij al te saam’.

Greet Berghmans

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen