MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Veldsla - Teeltinfo

2564 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Valerianella locusta

Valeriaanfamilie

veldsla

In het kort:


Zaaien: in een koude bak of serre kan je reeds vanaf januari zaaien. Zorg voor voldoende vocht want de zaden hebben veel vocht nodig om te kiemen. Zaai op rijtjes die 15 cm uit elkaar liggen.Zaaidiepte: 0,5 - 1 cm  
Planten: plantgoed van veldsla kan je al vanaf februari/maart  uitplanten in volle grond. De plantjes verdragen frisse temperaturen maar als je ze vroeg in volle grond uitplant, kan je best bescherming (vliesdoek of noppenfolie) bij de hand houden om ze te beschermen tijdens periodes met vrieskou. In een koude bak kun je uitplanten vanaf februari. Veldsla laat zich ook makkelijk telen in potten of bloembakken.

 

Info

Veldsla is een sterke, vitaminerijke wintergroente die tot de valeriaanfamilie behoort. Veldsla is vers verkrijgbaar in de winkels van oktober tot maart. Door zelf te telen kan je deze periode een stukje aanvullen. Deze groente is inheems en past zich daarom zeer goed aan ons klimaat aan. Veldsla zorgt voor frisgroene blaadjes in volle winter. De kleine, malse, licht slijmerige blaadjes bezitten een complexe vruchten- en bloemengeur door de aanwezigheid van allerlei esters, linaloöl, octenol en het friszure citronellol.

We onderscheiden:

  • Grootbladige: ook wel breedbladige genoemd, heeft dikkere zaden en groeit sneller. De bladeren zijn langer en breder.
  • Kleinbladige: ook wel rondbladige genoemd, deze heeft kleinere, meer ronde blaadjes die dicht bij elkaar zitten. Deze soorten zijn wel méér winterhard dan de grootbladige.

 

Zaaien
In volle grond wordt vooral in augustus en september gezaaid. In januari en februari kan ook gezaaid worden om op deze manier de plantjes heel jong te oogsten. Je zaait veldsla als nateelt op een perceel van de bladgewassen. Zaai in rijen die 10-15cm uit elkaar liggen. Breedwerpig zaaien kan ook maar is moeilijker om te wieden. Maak niet de fout om te dik te zaaien. Maak het perceel vooraf goed vochtig en na het zaaien de grond goed aandrukken. Tijdens de kiemperiode moet de grond vochtig blijven. Verstuif eventueel wat kalk over de jonge plantjes. Uitdunnen na opkomst zodat de plantjes 3-5cm uit elkaar staan.

Zaaien kan ook in perspotjes om dan uit te planten in volle grond.

In de tuincentra zijn ook jonge plantjes in perskluit beschikbaar die direct in volle grond of in potten kunnen worden uitgeplant.


Onder koud glas kan er gezaaid worden van september tot oktober en ook in januari en februari. Tijdens periodes dat het niet vriest moet de koude bak goed gelucht worden. De donkergroene, rondbladige soort 'Gala' kan onder glas tot zowat 15 december gezaaid worden. LEES MEER

Oogsten: Oogsten kan zolang het niet vriest. Vorst kan schade aanbrengen aan de blaadjes maar er zullen zich nieuwe blaadjes vormen. Oogsten kan van zodra de plantjes zo'n 10cm groot zijn. Veldsla wordt vooral rauw in salades verwerkt.

 

Opgelet: naaktslakken zijn dol op de jonge plantjes.

Voedingswaarde:

per 100 gram Rauw Gekookt z. zout 
Energie 85 KJ, 20 kcal 136 KJ, 32 kcal
Eiwit 2.0 g 3.0 g
IJzer 4.0 mg 4.0 mg
Koolhydraten 3.0 g 5.0 g
Natrium 15 mg  15 mg 
Calcium 25 mg 25 mg
Vet 0.0 g 0.0 g
Vezels 2.5 g 2.5 g
Vitamine C  6 mg  40 mg

 

 

veldsla
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen