Venkel
Dat venkel zowel op medicinaal vlak als in de keuken iets te beteken heeft, is niets nieuw. De oude Grieken kenden deze plant immers ook al als groente en als geneeskrachtig kruid. Volgens hen was dit het middel bij uitstek om te vermageren. Vandaag wordt venkel vooral geroemd omwille van de goede invloed op de spijsvertering en, niet te vergeten, de heerlijke anijsachtige smaak.
Namen noemen
Vooreerst moeten we een onderscheid maken tussen twee soorten venkel. De ene smaakt bitter, groeit ook in het wild en draagt de botanische naam Foeniculumvulgare. Naar dit type wordt ook wel eens verwezen als Duitse venkel. Ons interesseert meer de zoete Italiaanse variëteit of de Foeniculum officinale. De zaden, en de olie die eruit gedistilleerd wordt, hebben een zoetig-anijsachtig parfum dat onder meer van pas komt in tandpasta, drop, likeur en nog zoveel meer. Van zodra het kruid gaat bloeien, wordt onmiddellijk duidelijk dat het tot de schermbloemigen of Umbelliferae behoort. De Latijnse naam Foeniculum is afgeleid van het woord feniculum, wat dan weer ontleed is aan fenum, het Latijn voor hooi. Dat komt doordat venkel ook wat hooiachtig geurt.
Gezond met venkel
Van venkel kan je de wortel en vooral de zaden gebruiken voor medicinale doeleinden. Maak een aftreksel van de zaden wanneer je maag na de maaltijd van streek is of je darmen in de knoop zitten. De thee helpt immers bij winderigheid, indigestie, misselijkheid en krampen. Venkelthee maak je door 15 gram zaadjes gedurende 10 minuten te laten trekken in 1 liter water. Deze thee is trouwens ook een bekend middeltje voor moeders die borstvoeding geven. Het komt niet alleen de melkproductie ten goede, bovendien zal de baby dankzij de moedermelk minder last hebben van krampjes in de buik.
Vroeg gebruikte men venkelzaad ook regelmatig bij oogaandoeningen. Het kruid bevat immers ontstekingsremmende bestanddelen die goed van pas komen in oogwater. Venkel bevordert ook de afscheiding van het urinezuur uit het lichaam, zodat je er de pijnen ten gevolgen van jicht en artritis mee kan verzachten. Gebruik hiervoor een afkooksel van de venkelwortel. Dit maak je door 30 gram venkelwortel gedurende 2 minuten te laten koken in 1 liter water. Neem van het vuur en laat nog 10 minuten trekken. Dit afkooksel komt ook van pas bij aandoeningen van de urinewegen, bijvoorbeeld in geval van gruis of stenen.
Let op: aangezien venkel de baarmoeder stimuleert, mag je het niet medicaal gebruiken tijdens zwangerschap.
Winiefred weet raad
- FRISSE ADEM
Knabbel op venkelzaadjes voor een frisse adem.
- BLAUWE PLEKKEN
Laat blauwe plekken sneller verdwijnen door ze lichtjes met verdunde venkelolie (15 druppels venkelolie in 1 eetlepel tarwekiemolie) in te smeren.
Beestig goed
Volgens een oud gebruik zou venkel in de hoek van de slaapkamer de vlooien uit het bed houden. De geur van venkel verdrijft ook andere insecten zoals motten, vliegen en muggen. Misschien schuilt er toch een grond van waarheid in het middeleeuws geloof dat venkel in staat is nachtelijke kwelgeesten weg te houden.
Volksweetjes
De oude Grieken zagen in venkel het gedroomde middel om te vermageren. Dit kruid kan inderdaad in zekere mate het hongergevoel wegnemen. Om hun knorrende magen tijdens de lange preek van de pastoor stil te houden, knabbelen de mensen vroeger wel eens op venkelzaden.
Er zijn nog geen reacties.
Log in om een reactie te plaatsen