MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Venkel (2)

1009 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Venkel


clip_image001(654).jpg

FOENICULUM VULGARE Venkel ontleende zijn naam aan het Latijnse feniculum, dat zelf afgeleid is van fenum, d.i. hooi. Dat komt natuurlijk doordat venkel hooiachtig geurt. Dit zoet anijsachtig smakende kruid groeit in het wild in de Middellandse zee gebieden. Daar eet men er de zaden, de bladeren en de knollen van. Bij ons wordt venkel vooral in de winter aangevoerd uit Firenze. Venkel is ook een belangrijk ingrediënt van tandpasta, likeur (Pernod, Fenouillette, Mastica) en parfum. Voor die industrieën wordt het kruid massaal geteeld in het Middellandsezeegebied, Noord- en Zuid-Amerika en China.

UIT DE OVERLEVERING In de Egyptische faraograven vond men papyrusrollen waarop de genezende werking van het venkelkruid reeds bejubeld werd. In Griekenland droegen de deelnemers aan sommige mystieke rites, kransen van venkelloof. De Chinezen gebruikten venkel tegen slangenbeten. Bij ons werd het kruid in de middeleeuwen vooral door de benedictijnermonniken verbouwd. Men geloofde dat het een probaat middel was tegen hekserij. Zo smeerden men bvb de uiers van koeien met venkelzalf in om te beletten dat de melk behekst zou worden. In de 16de eeuw zag men in venkel een uitstekend verjongingsmiddel. Een oud gezegde beweert dat venkel in de hoek van de slaapkamer, de vlooien uit je bed houdt.

VOLKSGENEESKUNDIGE TIPS Venkel, voor kruidendokters een van de belangrijkste kruiden, wordt aangeraden tegen zwaarlijvigheid, staar, astma en reumatische pijnen. Het zou uitstekend helpen tegen maag-, oor- en kiespijn. Vroeger gaf men baby’s venkelsap om de spijsvertering te bevorderen. Men koopt venkelknollen en –loof in de groentewinkel en het zaad in kruidenzaken of bij apothekers. Men kan het loof ook invriezen.

WINIEFRED WEET RAAD Wie wil vermageren, moet venkel eten om de honger te verdrijven.

TUINWEETJES Het naar anijs smakende venkelkruid wordt erg veel toegepast in de Franse (fenouil) en Italiaanse (finocchi) keuken. Erg bekend is de venkelsaus. Verder kent iedereen het decoratieve loof van dit kruid zoals het gebruikt wordt bij sausen, worteltjes, aardappelen, augurken, komkommers, visbouillon, vis- en eigerechten. Bijzonder is het gebruik van venkel in de Engelse apple-pie. Men gebruikt het ook bij het inmaken van haring, zuurkool. Meestal echter wordt venkel meegekookt met de gerechten waarin het gebruikt wordt. Men kan venkel ook eten bij brood. Daartoe kookt men de dikke stengelstukken in zout water (20 minuten) en bakt ze daarna in olie in de braadpan.

Nog meer info.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen