MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Verbena - Tuinverbena

7709 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Naam

Verbena

Nederlandse naam

Tuinverbena

Familie

Verbenaceae

Herkomst

Diverse Zuid-Amerikaanse soorten liggen aan de basis van de vele cultivars

Standplaats

Een zonnige plek. Het zijn ideale planten voor potten, bloembakken, baskets en in volle grond in perken. Hangverbena zoals Tukana en Tapien zijn de ideale basis voor combinaties met Helichrysum, Scaevola, Surfinia, Petunia, Brachycome, Plectranthus en ook Argyranthemum, Diascia, Lobelia. Gebruik een voedselrijke en voldoende vochthoudende grond.

Bloei

Rijkbloeiende plant. Er zijn verschillende kleuren verkrijgbaar. Er zijn zowel éénkleurige als tweekleurige bloemen. De bloemen zitten in dichte schermvormige trossen bij elkaar en zijn geurend. Door uitgebloeide bloemstengels te verwijderen, zal de plant nieuwe bloemtakken aanmaken. Temari en Tukana soorten zijn grootbloemig

Algemene kenmerken

Verbena behoort zeker en vast tot de top tien van de zomerbloeiers. Er zijn zeer veel soorten die ingedeeld worden in een paar groepen zoals Tapien die worden gekenmerkt door een compacte groei, de zeer fijne smalle bladeren en de lange slappe stengels. Deze soorten zijn zeer geschikt vor hangmanden. Vermeerderen van Verbena kan door het nemen van stekken in de nazomer of uit zaad. Zelf zaaien is niet zo eenvoudig omdat het zaad moeilijk kiemt. Veel soorten die worden verkocht vormen zelfs geen zaad of vormen zaad dat niet rasecht is. De planten zijn massaal verkrijgbaar in het voorjaar.

·  Goed om weten: De soorten Tapien en Temari zijn wettelijk door een octrooi beschermd en mogen zonder goedkeuring van de licentiehouders niet worden vermeerderd.

Verzorging

Regelmatig watergeven en ook voeding toevoegen aan het water komt de bloei ten goede. Niet overdrijven met voeding om te voorkomen dat de plant veel blad aanmaakt en weinig bloemen. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. Vermijd bij het watergeven dat de bloemen vochtig worden. Geef nooit veel water in één keer maar geef regelmatig kleine gietbeurten. Je geeft je planten best ’s morgens water. ’s Avonds kan ook, maar de planten zijn dan nog vochtig wanneer de avond valt. Dit maakt ze aantrekkelijk voor schimmels en slakken.

Soorten

Verbena x hybrida (Tapien, Temari, Tukana)

1 reactie

  • Sonja H. Sonja H. ik heb net een aantal verbena lollipops geplant, ze sieren de border zo mooi ! De verbena zou ik in de winter laten staan en na de winter dan snoeien zoals de herfstanemonen, klopt dit ? Tussen de plantjes leg ik een laagje boomschors om de grond wat vochtiger te houden. Ik vraag me af of het zaad van de zaadknoppen doorheen de boomschors in de grond zal geraken, om volgend jaar na de winter nieuwe plantjes te vormen. Of is het de bedoeling dat ik het zaad bewaar en zelf voor jonge plantjes zorg ?
    Zondag 10 Juli 2016 om 20:45

Log in om een reactie te plaatsen