MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vermeerderen door afleggen

15015 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Een eenvoudige manier om planten te vermeerderen is door afleggen. Deze techniek kan toegepast worden bij planten die lange twijgen vormen. Een paar tips om de kans op succes bij afleggen te verhogen.

  • Neem bij het afleggen, jonge krachtige scheuten onder aan de boom of de struik. Eventueel kunt u al een jaar voordien een paar onderste takken insnoeien zodat ze nieuwe scheuten vormen die u dan gebruikt voor het afleggen. Jonge snelgroeiende scheuten wortelen namelijk sneller dan oudere takken. 
  • Om de voedsel- en hormoontoevoer af te snijden, wat de wortelvorming bevordert, is het van belang om de tak onder een rechte hoek om te buigen. Leg de tak dus horizontaal in het plantgat en buig de top verticaal omhoog. Eventueel kunt u het topje van de tak aan een bamboestokje vastbinden, zodat het mooi rechtop blijft staan.
  • Een tweede ingreep om de wortelvorming te stimuleren, is om in de tak op de plaats waar hij in de grond ligt, met een mesje een kleine inkeping te maken of de schors weg te halen. U kunt in die snede eventueel nog wat stekpoeder aanbrengen. Indien de snede niet blijft openstaan, dan kunt u er het beste een klein steentje of een stukje lucifer insteken. Een alternatieve methode is om een stukje schors van ongeveer 1cm breed rondom te verwijderen, of om de tak met een ijzerdraadje stevig af te binden.
  • Houd de aarde goed vochtig, zeker bij droog weer. Wanneer de aflegger wortel heeft gevormd- wat u kunt voelen door het takje voorzichtig te bewegen- knipt u het los van de moederplant. Wacht dan nog enkele weken voor het verplanten zodat het zich kan herstellen van het doorknippen van de moederband.
  • Lange takken van sommige klimplanten (zoals clematis, klimhortensia, blauwe regen, druif, wingerd, kamperfoelie, klimop) en struiken met lange soepele twijgen (zoals bramen en kruisbessen) kunnen zonder problemen op verschillende plaatsen worden ingegraven, zodat u meerdere afleggers tegelijk krijgt.
     

Deze vermeerderingsmethode kan je toepassen op volgende planten:

 Actinidia  Cornus   Forsythia  Kalmia  Pittosporum  Styrax
 Amelanchier  Corylopsis  Fothergilla  Ligustrum  Rhododendron  Syringa
 Aucuba  Corylus  Hamamelis  Liquidambar  Ribes  Tibouchina
 Bougainvillea  Cotinus  Hedera  Lonicera  Rubus  Trachelospermum
 Calluna  Cotoneaster  Hibiscus  Magnolia  Salvia officinalis  Vaccinium
 Camellia  Daphne  Hoya  Monstera  Schefflera  Viburnum
 Chaenomeles  Dianthus  Humulus  Myrica  Sorbaria  Vinca
 Cissus  Epipremnum  Hydrangea  petiolaris  Parthenocissus  Stachyurus  Vitis
 Clethra  Erica  Ilex  Philodendron  Stephanandra  Waldsteinia
 Clematis  Euonymus  Jasminum  Pieris  Stephanotis  Wisteria

 

 

salie_afleggen.jpg

Een oudere Salviastruik kun je door afleggen makkelijk verjongen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen