MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vertel me je favoriete plek, dan geef ik je een roos die daarbij past…

3220 x gelezen
door Colour Your Life • Vrijdag 7 Juni 2013

Bij roos denk je aan liefde, maar wist je dat roos ook staat voor strijdbaarheid en vechten voor je rechten? Tijdens een staking in New York in 1908 eisten textielarbeiders betere werkomstandigheden. Met name de vrouwen eisten meer loon en kortere werkdagen. Hun slogan was: ‘brood en rozen’. Ze wilden niet alleen overleven, maar streden vooral voor een betere kwaliteit van leven.

Rozentips voor onbezorgd genieten

Al zo lang als er rozen zijn, ontkomt niemand aan de bekoring van deze bloemen, vooral dankzij de schitterende vormen, kleuren, geuren en de rijke bloei. Rozen kunnen echter ook prikken met hun stevige doornen. Dat contrast is door de eeuwen heen een rijke inspiratiebron geweest voor menig liefdesverhaal, liefdeslied en smartlap. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mooie en sterke variëteiten op de markt die vooral de schoonheid van de bloem benadrukken, met een lange bloeiperiode of een rijke botteldracht. De tuinroos is helemaal niet zo’n ingewikkelde plant. Op de juiste wijze verzorgd, staat de plant garant voor jarenlang onbezorgd genieten.

Rozen zijn gevoelig voor droge grond. In droge periodes heeft de plant dan ook tijdig wat water nodig, aan de voet van de struik. Het is niet verstandig om meteen rozen te planten op de plek waar rozen hebben gestaan. De grond is dan enigszins verarmd en heeft tijd nodig om bij te komen. Afrikaantjes helpen hier goed bij. Rozen geven de voorkeur aan een zonnige standplaats. Twee keer per jaar mesten - vlak na het snoeien in juli en aan het einde van de winter – helpt de roos om tot volle, optimale bloei te komen.

Geen plek te gek voor roos

Er zijn veel toepassingen voor tuinrozen. Gewoon als struik (zet er een paar bij elkaar voor een groots effect), tegen het huis of de schuur (minstens dertig centimeter van de muur af, schuin naar de muur geplant voor maximale groei en bloei), in een pot (minimale diepte vijftig centimeter want rozen hebben lange wortels), en natuurlijk op de rozenboog of het prieel. Het mooie van rozen is dat er voor elke plek in de tuin speciale, geschikte soorten zijn! Ongeacht de plek is het beste moment om de roos te planten het einde van de herfst of de winter. Zorg er in elk geval voor dat de plant in de grond zit voordat de groei op gang komt. De rozenstruik kan dan namelijk al zijn energie richten op de groei van de wortels voordat hij begint met de groei en bloei van de delen die boven de grond uitkomen.

Lees verder op CYL »

8 reacties

 • Ellen B. Ellen B. mijn favoriete plek thuis is achteraan in de tuin vandaar uit kan ik de hele tuin overzien.Mijn favoriet plek ergens anders dan thuis is de kust van Istrië.
  mooie natuur met bergen, bomen, water, heldere zee grillige kustrotsen. mijn plekje!
  Vrijdag 7 Juni 2013 om 17:12
 • Jolanda R. Jolanda R. Sinds een jaar wonen wij op het huidige adres. En ben sinds de eerste dag al bezig in de tuin (lees 1500 m² ).helaas is mijn man geen buitenmens. Maar ik wel. Dus mijn favoriete plek in de tuin is eigenlijk nog niet eens klaar maar de beginselen zijn er. Het is een plekje ongeveer op de helft van de tuin aan de rand. Hier kijk ik over de vijver waar een aantal kikkers savonds vaak een kwaakconcert geven. In dit gedeelte is de kleur van de tuin ook dan ook in blauw, wit en groen van kleur. Mijn favoriete kleuren. Dat het nog niet klaar is , mijn favoriete stekje in mijn tuin, komt omdat er nog een overdekte en mugvrije loungegedeelte gemaakt moet worden. En daar nog niet helemaal over uit ben hoe het moet gaan worden.
  Wel is het de bedoeling dat daar nog wel een aantal rozen overheen mogen groeien.

  Favoriete plekjes ergens anders heb ik niet echt specifiek. Zolang het maar in het bos is waar het heerlijk "stil" is.
  Vrijdag 7 Juni 2013 om 17:56
 • Coen V. Coen V. Achterin m'n tuin lekker in m'n jacuzzi chillen kijkend naar m'n druivenboom. Daarnaast kan ik genieten van de oosterse tuin vol fruitbomen en buddha's van een goede vriend
  Vrijdag 7 Juni 2013 om 21:01
 • Astrid K. Astrid K. Mijn plekje is op de vlonder voor mijn zelf aangelegde border met veel bloeiende bloemen ....heerlijk aan het water. Ik heb twee teakhouten deskchairs stoelen gekocht op marktplaats en voel me zo rijk met al dat moois wat de natuur ons gratis geeft. Zeker nu met al dat jonge grut fuutten, zwanen, kikkers, eenden en ganzen. En als de zon dan schijnt hoef ik niet op vakantie hoor ik ben het dan al.
  Zaterdag 8 Juni 2013 om 00:03
 • Bert d. Bert d. Mijn plek is een mooie geurende klimroos tegen de schutting op een zonnige plaats, want de tuin ligt op het zuidwesten, een heerlijke plaats ook in de winter, als de zon schijnt en de wind uit het oosten komt zitten we vaak in januari al buiten
  Zaterdag 8 Juni 2013 om 12:23
 • Anita V. Anita V. Achterin m'n tuin lekker tussen de kruiden en de boomen
  Zaterdag 8 Juni 2013 om 17:20
 • Corrie K. Corrie K. Corrie v.Veen Mijn plek is tegen de schutting bij het achterraam en de muur van de garage. Daar krijgen ze veel zonlicht en wij kunnen ze vanuit huis goed zien.
  Maandag 10 Juni 2013 om 11:22
 • Petra W. Petra W. aan de rand van mijn planten/koi vijver kan ik mijn hele tropische tuin op het zuiden overzien, inclusief de voliere, en dat is puur genieten. voor alle spannende hoekjes en plekjes achter de soms hoge beplanting(palmachtigen, bananen, bamboes,veel verschillende bladvormen en kleur)moet ik echter even opstaan. helemaal geen probleem want ik ben juist erg graag "bezig" in de tuin. zitten laat ik dus aan de huisgenoten over. Stamrozen heb ik langs de tuinscheiding met de buren(kunnen zij ook meegenieten, grote geurende,knalgele en zalmroze en kleine rose tros, die elk jaar uitbundig bloeien.
  Maandag 10 Juni 2013 om 14:42

Log in om een reactie te plaatsen