MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Verticaal tuinieren is “hip”

3566 x gelezen
Jessica G. door Jessica Griekspoor • Vrijdag 16 Januari 2015 Volg Jessica G.

Het is al een tijdje aan de gang, maar verticaal tuinieren wordt steeds bekender. De kant-en-klare haag bijvoorbeeld wordt veel gebruikt in tuinierprogramma’s. Ook de eetbare wanden die je met kruiden kunt vullen worden goed verkocht. Misschien nog wat minder vaak toegepast, maar erg leuk voor bloesem-, vogel- en fruitliefhebbers: de eetbare haag. In plaats van een strakke haag, kies je voor een grote haag met diverse soorten heesters met bessen en ander fruit. Vooral geschikt voor grotere tuinen met een natuurlijke uitstraling.


Maar er is nog een vorm van verticaal tuinieren. Plantenbakken zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de tuin. Maar om echt slim van je (beperkte) ruimte gebruik te maken, kun je ze ook stapelen! Zie daar het idee van een etagère. En nu het winter begint te worden, en er toch even niet veel te doen is in je tuin, kun je een leuk nieuw project starten in je tuin of op je balkon: het zelf bouwen. (of vraag een handige klusser uit je omgeving) :))

Verticaal tuinieren: bouw een etagère

Hoe je zelf eenvoudig een bak in elkaar zet, heb ik in een vorig artikel inclusief Prezi uitgelegd dat je hier terug kunt lezen. Lees dit even goed door, vooral over het inleggen van de bodem. Bereken zelf hoeveel materiaal aan planken, schroeven e.d. je nodig hebt. Let wel op het soort hout dat je gebruikt en of het al dan niet (met gif) geïmpregneerd is (denk aan FSC- of FSC-Recycled keurmerk!). Voor inspiratie, ga naar de site van Lodewijk Hoekstra en Nico Wissing: NLGreenlabel.

Bij een etagère hoef je natuurlijk niet drie volledige bakken te maken (ervan uitgaande dat je drie lagen maakt). Het verticaal tuinieren werkt hier iets anders dan enkel wat houten bakken maken.
De bovenste laag maak je wel volledig en zorg dat hij tot aan de grond reikt. Zorg dat de zijpanelen (latten) iets boven de grond staan in verhouding tot de hoekpoten (die op de grond staan). Zo kan het gietwater altijd weglopen en/ of verdampen. Maar ook het hout blijft zo langer houdbaar.

Zoals ook in het vorige artikel staat beschreven, kun je de bodem van de bak tot halverwege de bak maken. Dit werkt makkelijker en is voor de meeste planten diep genoeg om te wortelen. Bovendien scheelt het in het gebruik van potgrond.

Vanuit de bovenste bak werk je de etagère verder af. Je bevestigt met schroeven lange planken aan de onderkant van de poten. Laat de bodem even zitten, want je moet nog een middelste laag maken! Het is handiger om alleen de achterste twee zijpanelen te maken, zodat je nog makkelijk je etagère in en uit kan lopen.

Bepaal waar ongeveer je tweede bak moet komen. Bevestig dan aan de lange planken opnieuw verticale latten en hoekpoten voor de middelste laag. Maak de bodem.

Maak nu de onderste laag af door de voorste zijpanelen en hoekpoten aan elkaar te schroeven. Ook hier zorg je dat deze laag boven de grond blijft zweven i.v.m. verdamping van giet- en regenwater. Houd hier dus rekening mee als je de bodem bevestigt! Maak de binnenkant van de bakken verder af volgens het genoemde artikel.

Als je niet kunt wachten tot volgend jaar met beplanting, kies dan nu alvast voor winterbloeiende en groenblijvende planten. Vul de bakken met terracottakorrels en cocopeat-potgrond. Denk bijvoorbeeld aan viburnum, winterviolen, toverhazelaar, helleborus en winterjasmijn (met klimhulp). Voor de (iets) zuurdere grond zijn ook herfstgentiaan, bergthee, skimmia en winterheide geschikt. In een etagère kun je per bak eenvoudig kiezen welke grondsoort je gebruikt. Pas je beplanting daarop aan.

Wil je het hele jaar genieten van het verticaal tuinieren, kies dan voor voorjaars-, zomer- en herfstbloeiende planten. Houd dus voldoende ruimte over in je bakken! En werk in het voorjaar wat organische mestkorreltjes door de bovenste grondlaag. Tot die tijd laat je afgevallen blad en ander afval gewoon in de bak liggen. Dit verrijkt de grond en het bodemleven. 

 

Veel succes met deze tips voor het verticaal tuinieren, en vooral: geniet ervan! Kom je er na deze tips, het lezen van mijn blogs en het zien van mijn filmpjes toch niet helemaal uit? En zoek je mijn hulp? Stuur mij een tweet, een vraag via mijn Facebook-pagina,stuur mij een mailtje of een reactie hieronder. Ik help je graag!

Lees verder op Bloeiend Wonen »

4 reacties

 • Jessica G. Jessica G. Er mist nog een link naar het artikel met een presentatie en stappenplan voor het in elkaar zetten van een plantenbak: http://bloeiendwonen.nl/houten....
  Vrijdag 16 Januari 2015 om 13:38
 • Ruth K. Ruth K. Dit is altijd een goed idee om een special hoekje te maken . Ook goed voor kruiden of om katten uit bepaalde planten te houden.
  Vrijdag 16 Januari 2015 om 21:44
 • Wouter P. Wouter P. Vertikaal tuinieren zoals het hier beschreven is, is dus eigenijk horizontaal op verhoogjes tuinieren. Echt in worden de groene wanden!
  Zaterdag 17 Januari 2015 om 11:44
 • Jessica G. Jessica G. Er zijn vele vormen van verticaal tuinieren, dat maakt het juist zo leuk! Voor ieder wat wils.
  Zaterdag 17 Januari 2015 om 20:12

Log in om een reactie te plaatsen