MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Verwarming van een serre in de winter

26243 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Zondag 20 December 2020 Volg Eddy G.

In de zomer is er veel warmte, terwijl die in de winter kunstmatig moet worden aangevoerd. In een serre stijgt de temperatuur heel sterk als de zon erop schijnt. Zonder ventilatie en/of afscherming kan de temperatuur zo oplopen dat deze dodelijk is voor planten.

De kortegolfstralen van de zon gaan door het glas en verwarmen grond, tabletten en muren. Warmte wordt als lange golven teruggekaatst, die niet door het glas naar buiten kunnen. Dus stijgt de temperatuur. Een folietunnel wordt niet zo heet omdat de teruggekaatste lange golven wel door plastic gaan en het licht er ook diffuus in komt.

In de winter wordt de hoek tussen het glasoppervlak en de zonhoogte belangrijk als de zon lager staat en de lichtintensiteit minder is. Schuine wanden laten het licht onder een rechte hoek binnen en daardoor komt er meer licht door het glas heen. Verwarming is zeker noodzakelijk indien de serre gebruikt wordt voor het overwinteren van doorlevende, vorstgevoelige planten in het algemeen, pelargoniums, oude struiken van fuchsia's enz. Let er op dat er steeds voldoende verse luchttoevoer wordt voorzien. Het is heel belangrijk om een aangepaste temperatuur te verzekeren naar gelang het soort planten u in de serre kweekt. Criteria bij de keuze zijn:

 • het vermogen moet voldoende groot zijn
 • de aankoopprijs
 • de eenvoud van gebruik en onderhoud
   

Indien u gekozen heeft voor een aansluiting op het elektriciteitsnet, is een elektrische kachel een zeker, praktisch en efficiënt hulpmiddel. Deze toestellen zijn uitgerust met een thermostaat waardoor we kunnen besparen op energie. Deze toestellen vragen geen onderhoud en we hoeven niet constant te denken aan het heraanvullen van brandstof. Deze toestellen zorgen eveneens voor een goede luchtcirculatie. Gebruik een min/max thermometer om na te zien of de gewenste temperatuur behouden werd gedurende gans de nacht. U kan dezelfde toestellen eveneens gebruiken voor het ventileren in de zomer waarbij de verwarmingsfunctie wordt uitgeschakeld.
De isolatie van de serre zorgt voor een aanzienlijke besparing op de verwarmingskosten. De investering voor een goede isolatie wordt op geen tijd afgeschreven. De meest efficiënte methode is onmiddellijk een serre aanschaffen met dubbelwandige polycarbonaat. De meerprijs wordt, bij intensieve verwarming, snel terugverdiend.

clip_image001(393).jpg

In geval u over een glazen serre beschikt, adviseren wij u het gebruik van driewandige noppenfolie. Elke luchtbel zit gevangen tussen 3 lagen folie. Naast een heel goede isolatie biedt deze folie eveneens het voordeel dat de hoeveelheid licht haast niet wordt verminderd. De noppenfolie kan heel eenvoudig worden aangebracht (en achteraf terug verwijderd) met behulp van snapshots (deze bevestigingen worden met een halve draai in het aluminium-profiel bevestigd). De noppenfolie houdt zo'n 15% licht tegen. Tip: door het plaatsen van polystyreen platen (isomo),hoogte 50cm, rondom-rond de onderzijde van de serre kan eveneens heel wat koude uit onze serre worden gemeden. Na 15 mei, wanneer het risico op vorst afgelopen is, worden deze platen uiteraard terug weggenomen. In geval u gekozen heeft voor een muurserre (aanbouwserre) kan eveneens geopteerd worden voor een aansluiting op de centrale verwarming van de woning.

Petroleumkachels (Parasene)

Petroleumkachels zijn het gemakkelijkst te installeren. Deze kachels zijn uitgerust met een schoorsteen om de warmte in de serre beter te verdelen. Deze kachels zijn echter niet thermostatisch te regelen. Petroleumkachels geven, als ze branden, waterdamp af waardoor de atmosfeer in de serre vochtig blijft. Bij een brandende petroleumkachel moet de serre regelmatig geventileerd worden om voor verse zuurstoftoevoer te zorgen.

petroleumkachels

Bij gebruik van een petroleumkachel moet de hoogte van de wieken regelmatig gecontroleerd worden.

Elektrische kachels

Elektrische verwarming is het meest doelmatig. Deze is gemakkelijk te regelen en het veiligst voor gebruik bij planten, omdat er geen rook bij te pas komt. De compacte ventilatorkachels kunnen gemakkelijk worden verplaatst.

electrische kachels

Deze kachels kunnen ook in de zomer worden gebruikt om koude lucht te laten circuleren. Door de verkregen luchtcirculatie wordt de kans op schimmelziektes verminderd. Dankzij de thermostatische regeling kan het verbruik binnen de perken gehouden worden.

Grondverwarmingskabels 

De grond van de serre van onderaf verwarmen heeft voor de tuinier veel voordelen. Men kan vroeger dan normaal oogsten, zaad kiemt vlugger en stekken zullen beter wortelen.

bodemverwarmingskabel

Warmte in de serre bewaren

Tijdens de winter noppenfolie in de serre aanbrengen werkt besparend en geeft het effect van dubbele beglazing. De stilstaande lucht tussen de folie en het glas zorgt voor de isolatie. De dakramen worden apart bekleed om ze te kunnen openen.


Hoe een serre vorstvrij houden?

Een concreet voorbeeld: De weerman voorspelt -2°C. De serre moet een constante temperatuur hebben van +3°C...

Formule:

A= grondoppervlakte x 10
B= glasoppervlakte x 6 x deltawaarde (*)
A + B = benodigde wattage (*) de deltawaarde = het verschil tussen de temperatuur die we wensen en de temperatuur buiten.

Voorbeeld serre = 3 x 6 = 18m2 glasoppervlakte = 20 m2

A:   18 x 10 = 180
B:    20 x 6 x 5 = 600
A + B = 180 + 600 = 780 W

 

5 reacties

 • Brecht B. Brecht B. Ik verwarm mijn serres al jaren met een elektrische kachel. Ik heb thermostaten van bio green. Zo is het nooit kouder dan 8gr. Ik isoleer ook met noppenfolie. Ik draai de automatische raamopeners eraf zo blijven de dakramen gesloten en plaats ik ontvochtigers op 70%. Ik heb ook kweekled's hangen die snachts aangaan. Zo heb ik ook voldoende licht in de donkere wintermaanden. Deze combinatie is ideaal voor mijn mediterrane kuipplanten en citrusbomen.
  Vrijdag 20 Oktober 2017 om 17:31
 • Jan N. Jan N. Wat bedoel je met glasoppervlakte? Als de grondoppervlakte al 18 m2 zal de glasoppervlakte (dak/zijwanden/voor-en achterzijde) toch veel meer zijn??
  Zaterdag 4 November 2017 om 12:34
 • Jan N. Jan N. Niemand die hier een antwoord op heeft?
  Zondag 18 Maart 2018 om 10:51
 • Jan N. Jan N. Na meer dan een jaar wachten vraag ik nog eens: Wat bedoel je met glasoppervlakte? Als de grondoppervlakte al 18 m2 zal de glasoppervlakte (dak/zijwanden/voor-en achterzijde) toch veel meer zijn??
  Vrijdag 27 December 2019 om 17:53
 • Renilde Renilde Beste Jan, tuurlijk zal het glasoppervlakte meer zijn! Wat ze hier bedoelen is een volume lucht in je serre die moet verwarmd worden. Het berekenen van een volume is nog steeds l x br x h. ...18 m2 grondoppervlakte x stel 2m hoogte voor de serre zal uitkomen op 36 m3 te verwarmen volume. Dan heb ik wel gewoon een balk als vb gebruikt, geen schuin dak zoals bij een echte serre en rechte wanden. Dus als je het correct wil berekenen moet je elke glaspartij in jouw serre berekenen.....
  Zaterdag 28 December 2019 om 08:55

Log in om een reactie te plaatsen