MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Verwelkingsziekte bij Clematis

43917 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Clematis is van nature uit een klimpant van de bosrand: bloemen en bladeren houden van zon, maar hun basis en wortelkroon van lommer. De bodem is bij voorkeur humusrijk, vochthoudend en toch goed waterdoorlatend. Bij het planten dient men hiermee rekening te houden. 

Is de basis van de plant niet voldoende beschaduwd, dan kan door intens zonlicht op de naakte stengelvoet het onderliggende weefsel afsterven. Dit is niet verwonderlijk, let maar eens op de geringe dikte van de stengels. Hierdoor verwelkt de plant plotseling en sterft af. Dit plotse verwelken staat bekend onder de naam “apoplexie”. Het treft gelukkig vooral oudere, alleenstaande planten en kan gemakkelijk voorkomen worden door de voet te beschaduwen door bvb. een schuine dakpan of begeleidende kleine heesters.

Het verwelken kan echter ook veroorzaakt worden door schimmels. Vooral de schimmels Phoma clematidina, Fusarium of Verticillium kunnen hiervoor verantwoordelijk zijn. Deze schimmels groeien met hun schimmeldraden in de vaatbundels, vaak tot hoog in de stengels. Deze schimmelgroei verstopt de vaten, waardoor het watertransport naar de bladeren wordt geblokkeerd. Aangetaste planten gaan hierdoor verwelken. Bij vochtige lucht worden ze schijnbaar weer gezond. Uiteindelijk vergelen de bladeren en sterven de planten volledig af. Deze gevreesde ziekte treedt vooral op de eerste 3 jaren na aanplant en treft vooral grootbloemige variëteiten.

Hoe gaan we onze clematis redden?

 1. De plant volledig tot op de grond afsnoeien. Het snoeiafval zeker niet composteren om verdere verspreiding van de ziekte in de tuin te voorkomen.
 2. De plant aangieten met Sporgon (20 g/10 liter water - 6 tot 8 liter oplossing/m²).
   

Hoe proberen we de ziekte te voorkomen?

 1. Steeds diep planten. De bovenkant van de kluit mag vlot 10 cm diep onder de grond. Dit bevordert het heruitlopen van nieuwe scheuten na het afsnoeien.
 2. Kleinbloemige variëteiten (o.a. viticella-groep) planten, want deze zijn minder gevoelig voor de verwelkingziekte.
 3. Wanneer de plaag in de tuin aanwezig is, grootbloemige variëteiten na aanplant preventief behandelen met Sporgon (10 g/10 liter water - 6 tot 8 liter oplossing/m²).

4 reacties

 • Therese W. Therese W. Mijn clematis krijgt alleen bloemen op nieuwe takken van de laatste weken ,wie weet de oorzaak daar van .
  Donderdag 7 Juli 2016 om 15:22
 • Therese W. Therese W. Is intussen gebeurd .Bedankt !!!
  Zaterdag 24 December 2016 om 12:04
 • Herman P. Herman P. Op mijn clematis armandi apple blossom en de viticella Etoile Violette die allebei tegen een wand van heidemat groeien worden de nieuwe scheuten afgebeten. De andere soorten clematis hebben daar geen last van. Wie weet wat het probleem is?
  Vrijdag 17 Maart 2017 om 13:16
 • Milou B. Milou B. De ranken van mijn clematis lijken wel afgeschraapt.
  Donderdag 27 April 2023 om 11:08

Log in om een reactie te plaatsen