MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Verwelkingsziekte- verticillium

4480 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Verticillium spp.

Verticilliumschimmels infecteren de planten vanuit de bouwlaag en woekeren binnen in het hout. Hierdoor verkleurt en verwelkt het blad van zieke planten. Schimmels en schimmelsporen verstoppen de vaatbundels bij planten en bomen zoals Catalpa, esdoorn, Acacia, linde, Prunus-soorten en ook Clematis. Doordat de vaatbundels geblokkeerd worden krijgt de plant niet voldoende water om de bloem- en bladknoppen te openen. Op het moment dat de symptomen zichtbaar worden (takken die afsterven) is het eigenlijk te laat om in te grijpen. Daarom kan je best in het vroege voorjaar een antischimmelmiddel aangieten aan de plant  (bvb SPORGON ). Door zo te behandelen kan je de ziekte indijken en loop je niet het gevaar tevergeefs te spuiten met de verkeerde middelen.

Hetzelfde geldt voor de krulziekte bij perzik. Ook hier is een behandeling in februari aan te raden om te voorkomen dat je geen perziken hebt dit jaar. Voor de krulziekte bij perzik behandel je de boom met FORAM 80 WG

Verwelkingsziekte kan voorkomen worden door een goede bodemstructuur met een goede afwatering. Zieke struiken opruimen.

Verticillium bij chrysanten is te herkennen aan vergeling, flets worden en verwelking van het blad. Het verschil met Fusarium zit hem in het feit dat bij Fusarium de vaatbundels bruin verkleuren.

Behandelen

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen