MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Viburnum bodnantense - Wintersneeuwbal

7640 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

viburnum bodnantense 900.jpg

Naam

 Viburnum x bodnantense

Nederlandse naam

 Wintersneeuwbal

Familie

 Caprifoliaceae

Herkomst

 Een kruising die is ontstaan uit twee Aziatische soorten:  Viburnum farreri, een heerlijk geurende lentebloeier uit  China, en Viburnum grandiflorum, een herfst- en  winterbloeier met grote bloemen uit de Himalaya.

Categorie

 Heesters. Bladverliezend. Opgaand

Hoogte

 2.5 -3 m

Breedte

 2 m

Blad

 Langwerpig tot ovale, glanzende getande bladeren met  ingezonken nerven.  Verkleuren in de herfst mooi oranjerood-paars.

Bloei

 Zoetgeurende bloemen die op de kale takken verschijnen.  Ze staan in trossen en zijn in knop donkerroze maar  bloeien roze open. Aan het eind van de bloei zijn de  bloemen bijna wit  (afhankelijk van de wintertemperaturen).

Bloeitijd

 van oktober/november tot april

Standplaats

 Redelijk vruchtbare, humusrijke goed doorlatende grond in  de volle zon of halfschaduw. Zet hem op een eerder  beschutte plaats omdat de bloemen kunnen beschadigd  worden door ijzige oostenwind.  Vermijd wintervocht

Algemene kenmerken

 Deze sterke opgaande heester is ontstaan in de tuinen  van Bodnant in Wales. Het is een trage groeier met rode,  onbehaarde twijgen. Kan gebruikt worden als solitair of in  groepen of als achtergrond in de border.

Snoeien

Heeft weinig snoei nodig. Om de struik jong en vitaal te  houden kunnen eventueel bij oudere struiken enkele  stengels tot bij de basis worden afgeknipt.  Bij veel oude stengels is het aan te raden deze niet allen  ineens weg te snoeien, snoei elk jaar maximum een paar  oude stengels weg.  Gebroken takken worden direct weggesnoeid.  Snoeien na de bloei in maart.

Cultivars

'Charles Lamont': zeer rijk bloeiend. tot 2.5m hoog Mooi als solitair
'Dawn': minder rijk bloeiend.
'Deben': zoals Dawn maar de in knop roze bloemen gaan later zuiverwit openbloeien.

Viburnum_bodnantense_Dawn.jpg heester6.png

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen