MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Recepten met Vijgen

959 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

VIJGENCONFITUUR

Ingrediënten

1 kg verse vijgen 2 citroenen of 3 limoenen 1 kg suiker
 

Werkwijze

Boen de vijgen onder stromend water schoon. Verwijder de steeltjes. Snijd de vijgen daarna in kleine stukjes en maak er een puree van. Je kan ze door een zeef wrijven of de keukenrobot gebruiken. Pers de citrusvruchten uit en zeef het sap. Breng de vruchtenpuree samen met 1 dlwater, het vruchtensap en de suiker onder voortdurend omscheppen en roeren aan de kook. Temper de warmtebron en laat alles zachtjes inkoken tot drie vierde van de oorspronkelijke hoeveelheid is overgebleven. Doe de confituur in potjes. Sluit ze luchtdicht af.

Tip: vijgenconfituur is niet alleen lekker op de boterham maar smaakt ook heel lekker bij een geitenkaasje!

(Bron: Confituur van Winiefred)

 

VIJGENJAM

Ingrediënten

1 kg rijpe, sappige vijgen 800 g suiker sap van 1 citroen

 

Werkwijze

Verwijder de steelaanzet, hak de vijgen grof en doe ze in een pan. Breng ze in hun eigen sap aan de kook en voeg de suiker en het citroensap toe. Kook tot de jam de magische temperatuur van 104°C heeft bereikt. Voer de geleerproef (*) uit en haal de jam van het vuur bij een positieve uitkomst. Laat de jam afkoelen tot er een velletje op komt. Schenk de jam met behulp van een trechter in de potten en sluit ze. *geleerproef: om te testen of het geleerpunt bereikt is, schenk je wat siroop op een bord dat je van tevoren koud hebt laten worden. Laat de siroop even afkoelen en trek met je vinger een spoor midden in de siroop. Wanneer de jam gaat rimpelen en de helften gescheiden blijft, is het geleerpunt bereikt. Is dit niet zo dan kook je de jam nog 5 minuten en probeer je het opnieuw. (Bron: Houdbaar en heerlijk - Terra)

 

Goed om weten

Vijgen zijn de ronde of spits toelopende vrucht van de vijgenboom (Ficus carica) die in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten inheems is en oorspronkelijk uit Klein Azië moet afkomstig zijn. De Feniciërs hebben waarschijnlijk een flinke bijdrage geleverd aan de verspreiding van de vijg want ze aten tijdens hun zeereizen gedroogde vijgen. Romeinen aten vijgen en gaven ze aan ganzen om ze vet te mesten. Vijgen zijn dus al duizenden jaren gekend en worden vaak vernoemd in de bijbel en waren blijkbaar reeds in de Tuin van Eden aanwezig (vijgenblad).

Rijpe, verse vijgen bestaan voor zo'n 80% uit water en zijn heel kwetsbaar en bederfelijk. Daarom worden vijgen ook gedroogd. Dit droogproces begint meestal reeds aan de boom.

Vijgen zijn infeite meer een bloem dan een vrucht. Ze bestaan grotendeels uit een dichtgevouwen, vlezige bloembodem die tegenover het steeltje een open porie vertoont en aan de binnenkant uit vrouwelijke bloempjes die zich ontwikkelen tot kleine, individuele, droge vruchtjes die aanvoelen als zaadjes. De bloempjes worden bevrucht door heel kleine wespen die via de porie binnendringen. Volgens vijgenkenners hebben de bevruchting en de ontwikkeling van zaad een invloed op de smaak. Rijpe vijgen hebben een aparte geur die grotendeels aan kruidige fenolen en een naar bloemen ruikend terpeen (linaloöl) te danken is.

Verse vijgen zijn tamelijk voedzaam (80 kcal per 100 g) en rijk aan koolhydraten, kalium en vitamine A,B en C. Gedroogde vijgen zijn zeer voedzaam (275 kcal per 100 g) en rijk aan suiker en vitaminen. De meeste gedroogde vijgen zijn afkomstig uit Turkije. Het zijn witte vijgen die eerst in de zon worden gedroogd, in zeewater gewassen en daarna gestoofd.

Vijgen passen heel goed bij kaas, rauwe ham en andere fijne vleeswaren. Verse vijgen combineren ook prma in gerechten met wit vlees, wild, konijn, ganzenlever, gevogelte. In diverse recepten waarin pruimen zijn verwerkt kunnen deze worden vervangen door vijgen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen