MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vijveronderhoud jaarrond

2242 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

ONDERHOUD JAARROND


Droomt u van een heldere vijver met levendige vissen en goed groeiende waterplanten, dan volgen hier enkele tips waardoor u droom seizoen na seizoen waarheid wordt. U voorkomt problemen en bent zeker van het resultaat: een prachtige vijver om het hele jaar van te genieten.

1. LENTE: werk aan de winkel 

In maart ontwaakt de vijver uit zijn winterslaap. De groei van de planten herneemt zich en de vissen worden weer actief. Dan is ook het ogenblik gekomen voor de jaarlijkse grote schoonmaak. Typische lenteproblemen zijn slechte groei en verslemping van planten en troebel water met een slechte geur.

Slechte groei en verslemping van planten.

Bij het opstarten van een bestaande vijver in het voorjaar is het mogelijk dat de zuurtegraad en de hardheid uit evenwicht zijn met een slechte groei en verslemping van de planten tot gevolg. Een gepaste zuurtegraad (pH = 7,8 – 8,3) en een voldoende hoge hardheid (GH = 12 °dH, KH = 8 ° dH) zijn onmisbaar voor een gezonde vijver. U kan snel én eenvoudig de waterkwaliteit bepalen d.m. v. de Aqua Natura Vijverwatertestkit. Voor een gericht bijsturen zie hoofdstuk waterkwaliteit. De zuurtegraad wordt optimaal en de hardheid wordt op peil gebracht voor een optimale groei van alle vijverbewoners.

Troebel water met een slechte geur

Om de volledige biologische afbraakcyclus in de vijver te volbrengen moeten de 2 bacteriegroepen in evenwicht zijn. Anders wordt het water troebel en verspreid zich een slechte geur. Deze 2 groepen zijn:

  • bacteriën, die het organisch materiaal afbreken tot voedingstoffen.
  • waterzuiverende bacteriën, die de overtollige voedingstoffen omzetten en verwijderen
     

In de lente, zijn de waterzuiverende bacteriën nog onvoldoende actief met een groen water en algenvorming tot gevolg. Door gebruik van Optima Bact kan u op een eenvoudige manier de natuur een handje toesteken. Optima Bact is een gestabiliseerde en geconcentreerde oplossing, die een massa bacteriën van de tweede groep bevat. Deze bacteriën maken én houden uw water helder. 

Lentetips

  • Zodra het gevaar voor nachtvorst geweken is, breekt het ideale moment aan om waterplanten te delen en eventueel nieuwe planten bij te planten. Aqua Natura Vijverpotgrond, Aqua Natura Vijverlava en Aqua Natura Vijversubstraat zijn drie teeltsubstraten specifiek ontwikkeld voor vijver- en moerasplanten.
  • Aqua Natura vijverpotgrond is een zwaar plantsubstraat, rijk aan zand en klei, dat niet zweeft in het water, waardoor het water helder blijft. Het is de meest geschikte potgrond voor het aanplanten van waterlelies en moerasplanten en kan puur gebruikt worden in plantkorven en op oevers
  • Aqua Natura Vijverlava is een extra poresus vijversubstraat dat ruimte biedt voor de ontwikkeling van miljarden waterzuiverende bacteriën. Aqua Natura Vijverlava is ook uitermate geschikt voor de verankering van zuurstofplanten en moerasplanten en voor het vullen van plantmanden.
  • Tevens kan een lichte voeding meegeven worden via Plantbriketten voor Vijverplanten. Deze meststof in tabletvorm geeft uw planten een volledig groeiseizoen alle onmisbare voedingselementen.
  • Controleer de oeverbevestiging, de vijverrand, watervallen, pompen en andere apparaten.
  • Neem rottend plantenmateriaal dat op het water drijft weg en snij resten van moerasplanten weg. Doe dit niet te diep want dan bestaat de kans dat u de ontluikende ogen beschadigt.
  • Wanneer de watertemperatuur boven de 12 °C uitstijgt, mag het voederen van de vissen beginnen. Start met licht verteerbaar voedsel.
     

2. ZOMER: Vooral genieten

In de zomer vraagt een vijver weinig onderhoud. Wat wel een typisch zomerprobleem is, is groen water door algengroei. Overmatige algengroei is de nachtmerrie van menig vijverliefhebber. Een overmatige algengroei wordt meestal veroorzaakt door een gebrekkige waterkwaliteit of teveel voedingsstoffen en is nadelig voor planten en vissen. Massale algengroei neemt te veel licht en zuurstof weg en leidt tot sterke pH-schommelingen. Bovendien verbruiken de algen gedurende de nacht zuurstof zodat een zuurstofgebrek kan ontstaan en vissterfte kan optreden. U kan algengroei trachten te voorkomen door een te groot aantal vissen en overmatig voederen te vermijden, voldoende zuurstofplanten te voorzien en ervoor te zorgen dat één derde tot de helft van het vijveroppervlak bedekt is met vijverplanten. Wanneer u vijver toch last heeft van algengroei, is Optima Alg de oplossing. Door zijn selectieve werking zorgt het product op een veilige manier voor helder vijverwater, zonder draadalgen of zweefalgen. 

Zomertips

  • Maandelijks de filter proper maken. Reinig echter nooit alle compartimenten in één keer.
  • Aangezien de vijverplanten in de loop van het groeiseizoen calcium en magnesium opnemen kan de hardheid van het water te laag worden. Ook algengroei verstoort de waterkwaliteit van de vijver. Om de waterkwaliteit terug in balans te brengen is het aan te raden bij het begin van de zomer een toepassing met Optima pH-KH-GH te herhalen. Bovendien helpt het product algengroei te voorkomen.
  • Schakel over op energierijk voeder.
     

3. HERFST: Handen uit de mouwen voor een probleemloze winter.

In september zijn de meeste vijverplanten uitgebloeid. Nog wat later, vanaf oktober, wordt het ook kouder waardoor de bacteriële activiteit vertraagt. Tijdens deze overgangsperiode kan het biologisch evenwicht verstoord worden. Gedurende de herfst komt in de vijver veel organisch materiaal terecht. Overmatige bladval in de vijver kan vermeden worden door een fijnmazig net over de vijver te spannen. 

Herfsttips

  • Schakel over op licht verteerbaar voedsel. Stop met voederen bij een watertemperatuur onder de 10 °C.
  • Verwijder uitgebloeide stengels en afgestorven bladeren.
  • In een goede nazomer, kunnen door de hogere temperaturen opnieuw algen opduiken. Een laatste toepassing met Optima Alg is aan te raden.
  • Leg je circulatiepomp nog niet stil. Filteren blijft belangrijk tot de eerste vorst.
     

4 WINTER: Afblijven en een oogje in het zeil houden

Zelfs in de koudste periode van het jaar heeft een vijver zijn charmes: de stevige stengels van riet, lisdodde, bies, … blijven ondanks de vorst en de sneeuw overeind, vaak als enige verticale element in een spiegelvlakke vijver. Een nuttige tip: veroorzaak geen te grote turbulenties door bijvoorbeeld op het ijs te lopen om sneeuw te ruimen of door een gat in het ijs te hakken. Door de trillingen die hierdoor in het water ontstaan kan immers vissterfte optreden.

  

NOG ENKELE WEETJES EN KNEEPJES VAN HET VAK

Zo kan u jaarrond genieten van een levendige, kleurrijke en heldere vijver.

  • Informeer u goed bij de aankoop van uw vissen en vijverplanten. Uw vijverspecialist kan u alle nodige informatie geven in verband met de meest geschikte soorten en het aantal vissen voor uw type vijver.
  • Vijverplanten bestaan in een verscheidenheid aan soorten. Elke soort heeft een specifieke bedoeling en vraagt een aangepaste standplaats. Informeer u hierover bij uw vijverspecialist.
  • Bijvullen van de vijver gebeurt bij voorkeur met leidingwater.
  • Zorg ervoor dat bij het reinigen van de filter de doorstroming van water zo kort mogelijk onderbroken wordt. Dit om de waterzuiverende bacteriën zo goed mogelijk in stand te houden. Een beënting van de filter met Optima Bact na een reiniging zorgt ervoor dat de filterwerking weer snel op volle toeren draait.
  • Voeder nooit meer dan de vissen in 5 minuten kunnen opeten. Overtollig visvoer zinkt naar de bodem en verrijkt het water met voedingsstoffen waardoor de kans op algengroei toeneemt. Bovendien wordt bij de afbraak van dit overtollige voeder nutteloos zuurstof verbruikt.

1 reactie

  • Leonie C. Leonie C. Beste Eddy,
    Sinds maart dit jaar hebben wij een vijver. Ongeveer 9 kuub, diepste punt 90cm.
    En het gaat fantastisch. Helder water, de vissen groeien als kool en alle planten groeien en bloeien.
    Maar ja, die planten hebben wij gratis opgehaald. We weten dus niet welke het zijn en hoe ze in de herfst dus te verzorgen. Is er ergens een viiverplanten bieb met foto’s zodat ik kan zoeken? Of kan ik hier ergens foto’s plaatsen zodat anderen ons kunnen helpen?

    Hoor graag van je.
    Groet,
    Leonie
    Dinsdag 6 September 2022 om 12:01

Log in om een reactie te plaatsen