MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vijverplanten voor een droomvijver

10075 x gelezen
door Ineke van Kesteren • Donderdag 5 Mei 2022

Heb je een vijver? Of is het een van je tuindromen? Niet alleen voor mensen is een vijver aantrekkelijk, ook insecten als waterjuffers en libellen komen op vijverplanten af. Lees alles over soorten vijverplanten die je in jouw droomvijver kunt gebruiken.

Bekendste vijverplanten
Bij het woord vijverplanten komen waterlelies bij de meeste mensen als eerste bovendrijven. De prachtige lotusbloem, vol symboliek, sluit in de avond om de volgende ochtend weer open te gaan. Deze zon aanbiddende vijverplanten zijn er in veel kleuren en maten. Je hebt er geen grote vijver voor nodig. Er zijn waterlelies die het al goed doen in minivijvers van 30 centimeter diepte. 

Nut van vijverplanten
De keuze aan planten voor een vijver is enorm. Er zijn oever- en moerasplanten, drijvende planten en zuurstofplanten. Ze zijn allemaal belangrijk voor het biologisch evenwicht in de vijver. De vijverplanten halen namelijk voedingsstoffen uit het water en zorgen voor schaduw, waardoor algen minder kans krijgen. En dieren schuilen onder de vijverplanten of leggen hun eitjes erop. Vijverplanten voor oevers en moeras
Oever- en moerasplanten zijn vijverplanten die in natte grond of ondiep water groeien. Kikkers en salamanders verschuilen zich graag tussen deze natte vijverplanten. Een bekende is de goudgeel bloeiende dotterbloem (Caltha). De lidsteng (Hippurus) laat veervormige stengels boven het water uitsteken. Net als goudknots (Orontium) met haar witte aren met gele punten als kaarsjes.

Drijvende vijverplanten
Drijvende vijverplanten drijven, zoals de naam al doet vermoeden, op het water. Het fijne is dat ze zich makkelijk vermeerderen. Soorten als krabbenscheer (Stratiotes) en watersla (Pistia) vallen onder de groep drijvende vijverplanten. Doordat ze voor veel schaduw in de vijver zorgen, zijn ze perfect om het water niet te warm te laten worden in de zomer.  Zuurstof producerende vijverplanten
Zuurstofplanten zijn vijverplanten die het hele jaar door volledig onder water leven. Ze springen niet direct in het oog, maar brengen wel veel zuurstof in het vijverwater. Waterpest (Elodea) is een bekende zuurstofplant. Twee andere zuurstof producerende vijverplanten zijn vederkruid (Myriophyllum) en fonteinkruid (Potamogeton).

Vijverplanten tips

 • Om goed te groeien, hebben vijverplanten voldoende warmte en licht nodig. Zorg dus voor een plaatsje in de zon of halfschaduw. 
 • Hoe meer verschillende niveaus je vijver heeft, hoe groter de keuze aan vijverplanten. Iedere vijverplant heeft namelijk z’n eigen voorkeur voor waterdiepte.
Lees verder op Perennial Power »9 reacties op dit artikel

9 reacties

 • Bruno M. Bruno M. Heel verstandig, alleen natuurlijke oplossing van waterproblemen werkt op de lange termijn
  Vrijdag 11 Mei 2018 om 08:51
 • Jan B. Jan B. watervlooien vangen een emmer vol en deze in de vijver legen dan ben je zo van de zeef alg af
  Vrijdag 11 Mei 2018 om 20:15
 • Hanneke D. Hanneke D. Het blad van mijn waterlelies verteren (worden opgegeten).Wat kan ik daar tegen doen?
  Vrijdag 11 Mei 2018 om 22:30
 • Hanneke D. Hanneke D. Is de zweefalg de schuldige ?
  Zaterdag 12 Mei 2018 om 18:02
 • Veerle D. Veerle D. EM effectieve micro-organisme toevoegen aan het water en je vijver is weer kristalhelder op de meest natuurlijke manier ! Wij hebben daar een fantastisch resultaat mee ook heel nuttig ingeval je een stinkende regenwaterput hebt.
  Zondag 13 Mei 2018 om 18:47
 • Erik L. Erik L. in mijn kleine waterpartij vroeger, goot ik gewoon een emmer water uit een nabijgelegen sloot. Dat krioelt van de beestjes en het hielp heel goed om het water zuiver te houden.
  Maandag 14 Mei 2018 om 12:21
 • Ingrid P. Ingrid P. Ook hard opletten met de Velda I-Tronic, is ook niet ongevaarlijk voor je vissen. Wij gebruiken PerfectPond: de combinatie van Stabel en Anti -alg. Je waterwaarden zijn toch nagekeken en juist gezet? Dat is de allereerste stap voor je naar producten moet grijpen.
  Woensdag 16 Mei 2018 om 21:09
 • Kathy T. Kathy T. Aan Hanneke: dit zijn heel kleine zwarte kevertjes. Handmatig allemaal van de bladeren halen en uit het water. Volhouden!, zitten ook onder het blad. Ik heb er lang last van gehad, nu op het ogenblik niet meer en krijg zelfs 2 bloemknoppen
  Dinsdag 7 Mei 2019 om 08:15
 • Vera D. Vera D. Ik heb 4 visjes van vorig jaar maar zie die byna nooit blyven altyd op boden zwemmen hoe komt dat
  Vrijdag 8 Mei 2020 om 21:16

Log in om een reactie te plaatsen