MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Viking elektrische bladblazer

4692 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De schoonmaak staat op het programma. Dan komen de VIKING apparaten als geroepen: zoals gazonmaaiers die bladverzamelaars worden en tuinhakselaars die compostmateriaal geschikt maken voor compostering.

Als de winter nadert, trekken mensen warme kleding aan. De bomen daarentegen leggen hun bladerkleed af omdat de grond bevriest en de wortels niet meer zoveel water kunnen opnemen als het blad voor de verdamping nodig heeft. Een grote eik bijvoorbeeld laat in de herfst wel 250.000 bladeren vallen. Voor tuineigenaren betekent dat vooral één ding: werk.

 

elektroblasstihl.jpg

 

AFGEVALLEN, MAAR GEEN AFVAL
Maar de bladeren zijn allesbehalve een vervelend afvalproduct. Als ze verrotten, levert dat voedingsstoffen voor de bodem op die de boom tijdens de groei aan diezelfde boom onttrokken heeft – de cirkel is weer rond . De bladeren eenvoudigweg laten liggen is echter alleen onder bomen en struiken een goede oplossing. Hier beschermen ze de bodem tegen vorst, uitdroging en sterke regen. Op gazons daarentegen moet de laag bladeren worden verwijderd omdat het gazon daaronder niet voldoende lucht krijgt en verstikt. Bij het opruimen van het blad komen de gazonmaaiers van VIKING goed van pas. Ze nemen bij de laatste maaibeurt van het seizoen de bladeren gewoon mee en vangen ze samen met het gemaaide gras op in de grasopvangbox.

Een andere mogelijkheid om de bladerbergen de baas te worden, is een elektrische bladblazer van VIKING. Hij werkt ondanks zijn geringe gewicht bijzonder krachtig en stil. Met de passende toebehoren is hij bovendien in een oogwenk om te bouwen tot een krachtige bladzuiger die droge bladeren tot een twaalfde van hun oorspronkelijke volume reduceert.

Wie behalve bladeren ook bloemen- en groenteresten of takken, bijvoorbeeld van heggen of vruchtbomen fijn wil maken, vindt bij VIKING eveneens de juiste apparaten: de tuinhakselaars krijgen alles klein. Ze leveren het ideale mulchmateriaal voor het afdekken van de bodem of voor de composthoop.

TWEE VLIEGEN IN EEN KLAP
Het mengsel is belangrijk, luidt het motto bij het composteren. Of het nu om blad, twijgen en gemaaid gras of om op de grond gevallen fruit, bladeren en takken gaat – als er verschillende organische materialen gemengd worden, ontstaat een hoogwaardig mestmateriaal met stikstof- en koolstofhoudende componenten. Dankzij een tuinhakselaar slaan milieubewuste tuineigenaren gelijk twee vliegen in één klap: ze verminderen het tuinafval tot een gemakkelijker te hanteren hoeveelheid. En ze voorzien hun groene oase van de noodzakelijke voedingsstoffen waardoor deze ook in het komende jaar weer volop tot bloei kan komen.

Aansluitende artikels:

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen