MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vinca minor 'Gertrude Jekyll'

1530 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 Vinca minor 'Gertrude Jekyll'

 vinca_minor_gertrude_jekyll.jpg

Naam

 Vinca minor 'Gertrude Jekyll'

Nederlandse naam

 Kleine maagdenpalm

Familie

 Apocynaceae

Herkomst

 Inheems in Midden en Zuid-Europa en het zuidelijk deel  van West-Europa. Noord-Afrika en West-Azië

Hoogte

 20-25cm

Blad

 Kleine donkergroene, leerachtige, langwerpige  tot eivormige blaadjes.  

Bloei

 Mooie witte bloemen met vijf bloemblaadjes  Bloeitijd: maart-april  TIP: de bloemen worden gebruikt als versiering bij  salades of taarten.

Standplaats

 Zowel zonnig als voor in de schaduw. Het blad komt  mooier uit op een eerder schaduwrijke plaats terwijl  de bloei rijker zal zijn op een meer zonnige plaats.  Groeit in iedere normale tuingrond op voorwaarde dat  deze niet te droog is.  Voorzie 8-12 planten/m2

Algemeen

 Vinca minor is een prima en sterke bodembedekkende  plant. Groenblijvend.  Door de wortelende stengels bekomt men een dicht  tapijt. Kan ook in vakken worden toegepast of als  onderbeplanting bij bomen en heesters.  Infeite is het een klein halfheestertje maar hij staat in  elke vaste planten catalogus vermeld.  Door middel van de ondergrondse, kruipende wortelstok  breidt het plantje zich uit en vormt een tapijt.  Sommigen vinden het een saaie plant maar als bodem-  bedekker kan hij goede diensten bewijzen om onkruid-  groei te voorkomen.

 Verzorgingstip: in het voorjaar (maart-april) mag u de  plant flink terugsnoeien om de bloei te stimuleren.

 Goed om weten: 'Maagdenpalm' zou afkomstig zijn van  een oud gebruik om bij een overleden, ongehuwde dame  een krans twijgen met bloemen van de plant neer te  leggen.  Vinca zou kunnen afgeleid zijn van vincire wat binden  of omstrengelen betekent; dit verwijst dan naar de  buigzame twijgen die andere planten kan overwoekeren  of van vincere wat overwinnen betekent en betrekking  zou hebben op het feit dat deze groenblijvende plant  de winter kan overleven, maar ook naar het gebruik  in de volksgeneeskunde waar de plant werd toegepast  tegen diverse ziektes.

Vermeerderen

 Vormt makkelijk uitlopers. De stengels kruipen over de  grond en maken wortels waar ze de grond raken.  Volwassen planten delen en uit stek.

Cultivars/ Soorten

 'Alba': witte bloemen  'Atropurpurea': purperrood  'Gertrude Jekyll': witte bloemen  'Gruner Teppich': blauwpurper. Groot rond blad.  'Bowles Variety' ('La Grave') : diepblauwe bloemen  'Multiplex': dubbel purperrood

Goede buren

 In combinatie met bloembollen, Rodgersia, Varens,  Cimicifuga.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen