MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Visbestand

533 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Vissen brengen leven en vooral veel beweging in uw vijver. Bovendien zijn ze niet alleen leuk om naar te kijken, ze vervullen ook een belangrijke functie in het ecologische systeem van de vijver.

Ze voeden zich met "ongewenste gasten" zoals muggen en larven en ze scheiden stikstof uit die de planten in de vijver op hun beurt nodig hebben om te overleven.

Als u in uw vijver vissen wil houden, dan moet u voor een aangepaste omgeving zorgen: de juiste omvang vorm en beplanting zijn daarbij even belangrijk als een aangepaste techniek, d.w.z. zuurstofvoorziening en constant stromend en bewegend water.

Met zijn BIOsys-filtersystemen en met de zuurstofleverancier Oxymax biedt OASE u twee van de vele efficiënte mogelijkheden.

Het tijdstip waarop u de vissen in de vijver plaatst, hangt ervan af hoe oud uw vijver respectievelijk het water is. In elk geval moet u wachten tot de huishouding in uw vijver zich heeft gestabiliseerd.

Met de OASE aqua activ Aqua-test kan u vooraf alle belangrijke waarden van het water testen. De juiste visbezetting voor uw vijver kan u bepalen aan de hand van volgende vuistregel:

Vuistregel: maximaal 1 kilogram vis per m³ water met een minimum diepte van 1 m.

02_fischbesatz-teich2_0826.jpgVervolgens moet u een keuze maken uit het reusachtige assortiment aan vissen voor de vijver: goudwinde, zeeltstekelbaars zijn voor uw vijver even geschikt als goudvissen en koi's.

Maar u moet de vissen wel absoluut bij een gespecialiseerde handelszaak kopen. Vissen uit de vrije natuur kunnen immers makkelijk parasieten en andere ziektekiemen in uw vijver binnenbrengen.

Een heel bijzondere vijver is een vijver met koi's. Hij onderscheidt zich van andere vijvers door zijn omvang, diepte, beplanting en techniek. Zo moet een koi-vijver in principe minstens 1,50 meter diep zijn.

Qua techniek is het van belang om een zeer krachtig filter- en biosysteem te kiezen dat bij een toename van de visbezetting zonder probleem kan worden uitgebreid, zoals bijvoorbeeld onze BIOsys-systemen. Daarom moet de filtercapaciteit precies berekend zijn voor de visbezetting en de waterinhoud zodat de vissen op elk ogenblik een gezonde biotoop ter beschikking hebben. Voor de innerlijke gezondheid en vitaliteit biedt OASE u met de Koi Formula 2 en 5 uit het innovatieve OASE eco fit visvoerconcept een optimale en smakelijke oplossing.

Bij de beplanting zijn er enkele grenzen inzake creativiteit. Want koi's weten vijverplanten als tussendoortje zeker te waarderen. Kies daarom niet voor gevoelige planten en wijk uit naar robuuste planten die tegen een stootje kunnen, zoals bijvoorbeeld de hoornbloem. Bovendien grondelen koi's graag. Daarom brengt u op de bodem van de vijver best een laag kiezel aan.

En nog iets: koi's voelen zich alleen in groep als een vis in het water, worden tamelijk oud en daardoor in de loop van hun leven vrij groot. Daarmee dient u bij de aanleg van uw vijver rekening te houden. Zorg voor een vijver met de juiste afmetingen en vorm, de juiste beplanting en techniek. Plaats de vissen pas in de vijver wanneer het ecologisch systeem in de vijver zich gestabiliseerd heeft, d.w.z. in principe vier weken na het vullen met water.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen