MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vitamine C in fruit helpt astma voorkomen

370 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Vitamine C in fruit helpt astma voorkomen


Ouders die hun kinderen hebben aangeleerd dat fruit goed is voor hen, krijgen weer een ruggensteuntje door wetenschappelijk onderzoek dat de Sunday Times heeft ingekeken. Want de vitamine C die fruit bevat blijkt ook te helpen om astma te voorkomen. Dat werd ontdekt door vorsers aan de prestigieuze Amerikaanse Harvard-universiteit.

Onderzoekster Jane Burns deed daar proeven met 2.112 tieners en daaruit bleek dat de 'proefkonijnen' die weinig vitamine C binnenkregen een veel grotere kans lopen om last te krijgen van astma, zwakke longen en de daarbij horende piepende ademhaling. Leeftijdgenoten die veel fruit (en groente) eten en dus langs natuurlijke weg veel vitamine C opnemen, lopen veel minder risico.

Volgens Burns wijst dit erop dat de door de Amerikaanse overheid aangeraden 85 milligram vitamine C per dag niet voldoende is om te garanderen dat jonge mensen robuuste en gezonde longen ontwikkelen. In haar verslag, dat verscheen in het tijdschrift 'Chest', breekt de onderzoekster ook een lans voor het eten van vette vis zoals makreel, die veel vitamine D en omega 3 bevat en de longen beschermt.

De vitaminen die fruit en vis bevatten beschermen de cellen die de 'voering' van onze luchtwegen vormen tegen schade door 'vrije radicalen'. De omega 3 bestrijdt irritatie in de longen. Eén probleem bij dat alles is, zoals Jane Burns bevestigt, dat veel jongeren niet echt warm lopen voor het eten van fruit, en dat vette vis nog minder geliefd is.(KS)

Bron: Belga

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen