MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vitis coignetiae - Japanse wijnstok - Sierwingerd

4618 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

 

vitis coignetiae.jpg

Naam

 Vitis coignetiae

Nederlandse naam

 Japanse wijnstok - Sierwingerd

Familie

 Vitaceae

Herkomst

 Japan, Korea

Categorie

 Bladverliezende klimplant 

Hoogte

 10-15m

Blad

 Groot (15-25cm) dof- donkergroen blad met een  viltig grijsbruine onderzijde, hartvormig  Mooie roodbruine herfstkleur. 3-lobbig.

Bloei

 Groengele bloemtrosjes.  In het najaar trossen kleine, niet eetbare zwarte  vruchten met een paarse waas.  Zelf- of windbestuivend.  

Bloeitijd

 Mei-juni

Standplaats

 Best op een zonnige, warme plaats. Beschut.  Heeft veel vocht nodig. Regelmatig meststof geven.  Jonge planten tijdens de eerste winters beschermen.  Humushoudende zandgrond.

Algemene kenmerken

 Een bladverliezende, snelgroeiende klimplant, liaan  die zich vasthoudt met ranken die zich om een  steunpunt of obstakel heen winden en geen  hechtschijven bezitten.  De decoratieve waarde dankt de plant aan de  bladeren die in de herfst mooi scharlakenrood  verkleuren.  Bruinviltige jonge twijgen, oude takken bruin  en afschilferend.  Doordat het een flinke groeier is, is de plant geschikt  om een pergola of prieel aan te kleden.

 Goed om weten: de plant is genoemd naar  Mme Coignet zij was de dochter van de Franse  rozenkenner Jean Sisley en stuurde deze plant  vanuit Japan naar Frankrijk.

Snoeien

 De planten elk jaar verjongen door zwaardere zij-  takken tot dicht bij de stam terug te knippen. Dit  gebeurt best voor de kortste dag omdat de sapstroom  snel op gang komt.  Bijknippen kan ook tijdens het groeiseizoen.  

Vermeerderen

 Door het nemen van volledig verhoute stek in het late  najaar.

 

 
 

Vitis_coignetiae.jpg

VITIS_COIGNETIAE(2).jpg  Herfstkleur van Vitis coignetiae

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen