MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vlier

1336 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Vlier is zo een van die oude volksgeneeskundige middeltjes die de tijd zonder probleem getrotseerd heeft. Ook vandaag nog tref je het nog altijd aan in de apotheek. Last van de verkoudheid, griep of een vervelende hoest? De vlierthee en vliersiroop staat al klaar. Zowel de bloemen als bessen dragen hun steentje bij, zowel in het medicijnkastje als in de keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een smakelijke pannenkoek met vliesbloesem? Proef het en je bent ongetwijfeld verkocht.

vlierbes

 

Namen noemen

De gewone vlier of Sambucus nigra dankt een deel van zijn Latijnse naam aan de kleur van de rijpe bessen, namelijk zwart. In de hoogzomer hangen deze vruchtjes met hele trossen aan de heester die je nog her en der in het wild aantreft. Vlier maakt deel uit van de kamperfoelieachtigen (Caprifoliaceae) waaronder - zoals de naam al verraadt - ook de zoetgeurende wilde kamperfoelie valt. Zoals het een echt kruid met een rijk verleden betaamt, heeft ook de vlier tal van streeknamen. Hiellender, vledder, klakkebuizenhout en flierefluiter zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Het hout van de vlier vormde vroeger een geliefd speeltje voor kinderen. Ze haalden het zachte merg uit een vliertwijgje en bekwamen zo een holle buis die dienst deed als fluitje. Een kinderhand was snel gevuld.

Gezond met vlier

  • VLIERBLOESEM

Al is de struik op zich niet echt zo'n schoonheid, toch blijkt vlier de gepaste remedie bij tal van vervelende kwaaltjes. Eerst en vooral zijn er de witgele bloemschermen die je best oogst in het begin van de zomer. Al van in de 18e eeuw werd vlierbloesemwater gebruikt door de vrouwen om zich een 'sproetloze' en bleke huid te garanderen. Maar bovenal werd vlierbloesem al snel erkend als een effectief slijmverdunnend middel. Van een vlierbloesemthee ga je ook zweten, zodat deze drank een echte aanrader is bij griep of een verkoudheid met koorts. Op deze manier worden de afvalstoffen sneller uit het lichaam verdreven. Ook geschikt bij reuma en jicht. Maak een infuus door 50 gram vers of gedroogd kruid ongeveer 10 minuten in heet water te laten trekken. Last van hooikoorts? Drink dan preventief dit aftreksel om de luchtwegen beter te wapenen tegen de pollen. De actieve stoffen in de bloesems gaan ook plaatselijke ontstekingen tegen. Het koud aftreksel gebruik je als oogblad bij pijnlijke ogen. In de vorm van een crème worden de bloesems gebruikt bij irritatie van de huid.

  • BESSEN

Van de vlierbes kan je, eventueel in combinatie met tijm, een slijmverdunnende hoestsiroop maken. Wring de bessen uit in een neteldoek. Voeg per liter bessensap 750 gram suiker toe en laat gedurende 1 uur koken op een klein vuurtje. Giet in flesjes en sluit warm af. De rijpe bessen bevatten veel vitamine A en C en dat is uiteraard mooi meegenomen. Naast zweetverwekkend zijn de bessen ook mild laxerend.

Let op: gebruik enkel de rijpe zwarte bessen. De onrijpe rode exemplaren bevatten immers nog een gifstof. Verwerk de bessen enkel gekookt.

Winiefred weet raad

  • MOOIE HUID

Drink vlierbloesemthee en je huid zal stralen van gezondheid.

Beestig goed

Vroeger plantte men een vlierstruik bij de varkensstallen om zo de vliegen af te schrikken. De gevleugelde beestjes zijn immers niet zo tuk op de geur van deze plant. Zelf kan je ook enkele verse twijgen voor ramen en deuren hangen als 'vliegwerend' middel.

Volksweetjes

Vlier zou volgens de overlevering bijzondere magische krachten bezitten. Vroeger plantte men een vlier naast z'n huis om het te vrijwaren van alle boze geesten en plagen. Bijzondere eigenschappen heeft ook een vliertwijg die boven op een knotwilg groeit. Snij de tak af, draag 'm om je hals en je bent beschermd tegen kwaad.

Andere verhalen beweren dan weer dat de vlier juist de favoriete woonplaats is van heksen en jawel, zelfs van de duivel. Wee diegene die de struik durfde om te kappen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen