MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Voedingstips bij warm weer

345 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Het zomert en wanneer een hittegolf toeslaat, komen de volgende tips goed van pas.

 • Bij warm weer moet je meer drinken dan je dorst hebt. Drink ten minste anderhalve liter, bij voorkeur water. Drink regelmatig tussendoor. Beperk alcoholbevattende en suikerrijke dranken.
 • Vooral bij bejaarden en kleine kinderen moet erop worden toegezien dat zij regelmatig en voldoende water drinken.
 • Was hervulbare flesjes en drinkbekers altijd zorgvuldig uit. Wegwerpflessen worden best maar eenmalig gebruikt en niet opnieuw gevuld.
 • Sommigen hebben geen honger als het warm is. Tracht toch op regelmatige tijdstippen te eten. Frisse salades en andere rauwe groenten zijn een goed alternatief. Zij kunnen op diverse manieren met andere voedingsmiddelen worden gecombineerd. Spring zuinig om met mayonaise en andere sausen.
 • Tijdens de zomerperiode is er een ruim aanbod van vers fruit waardoor variëren makkelijk is. Fijngesneden gekoeld fruit biedt een aangename verfrissing en zet ertoe aan er regelmatig een hapje van te nemen. Een glas koude melk, karnemelk of yoghurt kunnen tussendoor eveneens verfrissing bieden.
 • Bedenk dat bacteriën, ook ziekmakende, van warm weer houden en dan extra goed gedijen. Verlies daarom de volgende elementaire hygiëneregel nooit uit het oog: hou gekoelde producten koud en verhit warme gerechten voldoende.
 • Neem op boodschappentocht een koeltas mee voor gekoelde en diepgevroren waren. Rij meteen naar huis. Maak geen ommetje met boodschappen in de koffer.
 • Ga je picknicken, breng dan pas kort voor het vertrek de producten vanuit de koelkast over naar een voldoende gekoelde koelbox of -tas (4°C). Dat geldt zeker voor het beleg (al dan niet al op de broodjes), melkdrankjes en -desserts. Groenten, fruit en drankjes zijn ook lekkerder wanneer ze fris worden opgediend.
 • Blijf je thuis, haal verse producten dan pas uit de koelkast net voor je ze gaat bereiden of opeten.
 • Hou tijdens de bereiding rauwe en bereide voedingsmiddelen gescheiden, vooral ook tijdens het barbecuen. Gebruik aparte schotels, snijplanken, messen en vorken voor rauwe en bereide ingrediënten.
 • Laat schotels met gegrilde producten maar ook salades, sauzen en dergelijke, nooit in de zon staan. Tracht alles warm (wat gebarbecued is) of koud (salades enz.) te houden. Wanneer je verschillende kleine porties voorziet, gaat dit makkelijker.
 • Laat diepvriesproducten niet op kamertemperatuur ontdooien maar altijd in de koelkast. Groenten en vis bijvoorbeeld kunnen onmiddellijk worden bereid. Vooraf ontdooien is dan niet nodig.

Het Voedselagentschap wil de consument met de campagne ”Bederf je zomer niet!” wijzen op een aantal gevaren verbonden aan de zomerse temperaturen en concrete tips geven om voedsel veilig te bewaren en te bereiden.

Nieuw is de brochure “Bederf je zomerkamp niet!”, bestemd voor jeugdverenigingen die op zomerkamp vertrekken.

Voor meer info, surf naar http://www.favv.be

Bron: www.nice-info.be

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen