MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vogellokkers in de tuin

15979 x gelezen
door Colour your life • Donderdag 21 September 2023

Een tuin mist leven als er geen vogels komen. En vogels komen om er te nestelen, voedsel te zoeken, te schuilen, te slapen, te drinken en te badderen. Vitaminerijk voedsel is erg belangrijk voor ze, helemaal in herfst en winter. Net als wij kunnen vogels zelf geen Vitamine C aanmaken. Die halen ze vooral uit bessen. Als u in uw tuin bomen en struiken zet, die in herfst en winter bessen dragen, komen de tientallen verschillende vogels vanzelf.

Soorten vogellokkers

Er zijn volop prachtige besdragers waar vogels dol op zijn. Moet u maar eens zien wat er gebeurt als u een Gelderse roos (Viburnum opulus) in uw tuin zet. De schermen rode bessen zijn snel opgepeuzeld door de vogels, maar u mag zelf ook genieten van de prachtige witte bloemschermen in de lente en de schitterende herfstkleuren van het blad.

Ook van krentenboompjes (Amelanchier) heeft u vaker plezier: mooie bloei, prachtig uitlopend blad, schitterende herfstkleur en bovendien de heerlijk zoete bessen (u vindt ze vast net zo lekker als de vogels). De meeste herfst- en winterbesdragers zijn trouwens meermaals mooi in het jaar.

Goede, maar heel mooie soorten waar minder vaak aan wordt gedacht zijn bijvoorbeeld: Leycesteria formosa (hangende rood/witte bloemen, paarse bessen), glansmispel (Photinia davidii; wintergroen, witte bloemen, rode vruchten) en struikkamperfoelie (Lonicera xylosteum; witte bloemen, rode bessen) en de kardinaalshoed (Euonymus europaea) waarvan de ‘Scarlet Wonder’ massa’s prachtige, en kennelijk voor vogels ook lekkere, paarse vruchten vormt.

Beste besheesters voor vogels

Behalve de al genoemde zijn dat bijvoorbeeld: vlier (Sambucus) met schermen vol oergezonde zwarte bessen; hulst, een heel goede besdrager is Ilex aquifolium ‘J.C. van Tol’ die zichzelf bestuift, dus altijd bessen; dwergmispel (Cotoneaster); liguster (Ligustrum; zwarte bessen).

Ook laurierkersen (Prunus laurocerasus) vormen zwarte bessen, net als volwassen klimop (Hedera), waarvan de bessen ook graag door vogels worden gegeten.

Bomen vol vogelbessen

We noemden er al enkele. Vogelkers (Prunus padus) heeft de naam, maar er zijn veel betere. Alle soorten meel- en lijsterbes (Sorbus) bijvoorbeeld. Vooral op soorten met rode en oranje bessen komen de vogels af (witte en gele vruchten zien ze niet zo goed; vogels zijn een beetje kleurenblind).

Vlinders en druiven

Als de druiven zo rijp zijn, dat ze zelfs afvallen, komen daar ook prachtige vlinders op af – Atalanta’s – die zich vol‘pompen’ met het zoete druivensap. Een geweldig gezicht!

 

Tuintips voor oktober:

 • Zorg dat er geen blad in de vijver waait ( span een net erover)
 • Afgevallen blad wegharken
 • Afvoeren hoeft niet: blad is goede bodembedekking (mulch) tussen de struiken en composteren kan ook
 • Planttijd voor bladverliezende bomen, heesters en klimplanten
 • Gras blijven maaien
 • Dakgoten schoonmaken (blad!)
 • Boombanden controleren
 • Valappels opruimen
 • Winterdek over gevoelige vaste en andere planten aanbrengen
 • De laatste kuipplanten binnen zetten
 • Kas opruimen en schoonmaken

1 reactie

 • Manda V. Manda V. leuk artikel!
  Donderdag 10 Mei 2018 om 16:56

Log in om een reactie te plaatsen