MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vogels beloeren en voeren…

10832 x gelezen
Lieven G. door Lieven Gekiere • Woensdag 3 December 2014 Volg Lieven G.

Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is, zo gaat het in de volksmond. Maar ieder vogeltje eet ook zoals het gebekt is. Het is belangrijk om een gevarieerd menu te voorzien voor insecteneters, zaadeters en bessenetende vogels. We kennen allemaal de mezenbol, maar hoe meer variatie je aanbiedt onder de vorm van zaden, zonnebloempitten, vetblokken, pindanoten en fruit en op hoe meer plaatsen je voedert, hoe meer soorten je aantrekt in je tuin. Extra vogelvoer zal heel wat vogels overtuigen om meer en dichterbij op bezoek te komen, zodat je ze nog beter kunt beloeren.

De merel, de kramsvogel, de koperwiek, de zanglijster en de spreeuw eten brood, gewelde krenten en rozijnen, kaasresten, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen en gekookte aardappelen. Je kunt deze gewoon op de grond uitstrooien, of op een voedertafel op een open plek met beschutting in de buurt. 

De koolmees, de pimpelmees, de matkop, de kuifmees, de zwarte mees en de staartmees zijn dol op vetbollen (zonder netje want anders kunnen ze zich gaan kwetsen), slingers ongebrande, ongezouten pinda’s, halve kokosnoot, vogelzaad en zonnebloempitten. Presenteer dit voer op de voedertafel of voedersilo of opgehangen in bomen of struiken. Dit soort vogels heeft het liever wat speelser en zoekt het voeder in een hangende leuke voedersilo. 

De grote bonte specht en de boomklever zijn verzot op energierijk voer zoals ongezouten pinda’s en noten, vetbollen, zonnebloempitten, kaas zonder korst. Eventueel kun je deze vastmaken aan een boomstam op een rustige plek.

De huismus, de ringmus, de sijs, de distelvink, de vink, de keep en de groenling eten bruin brood, onkruidzaden, gemengd strooizaad, etensresten en zonnebloempitten. Leg dit alles op de grond, op de voedertafel of in een voederhuisje.

De winterkoning, de heggenmus en de roodborst eten universeel voer, bessen, meelwormen, broodkruimels, maden, larven en ongekookte havermout. Strooi deze uit op de grond, op een plek nabij een haag of struik.

Lijster, roodborst, heggenmus en vink pikken graag hun voer van de grond. 

Zomer en winter trekt een vogelbad met proper water een groot aantal vogelsoorten aan. Ook tijdens de winter is water voor vogels belangrijk. Zorg voor vers water en zorg ervoor dat het niet kan vervriezen. 

TIPS :  

 • Geef je extra voer, begin dan met het plaatsen van een voedertafel. Kies voor een overdekt voederhuisje, zodat het voer beschermd is tegen regen. Een voedertafel moet opstaande randen hebben. 
 • Als het kouder wordt zijn vetbol en blokken vet met insecten of zaden sterk gegeerd bij mezen en mussen.
 • Zaad en vet bevatten veel energie per gram, veel meer dan regenwormen en insecten. 
 • Tuinvogels krijgen dus op deze manier snel de levensnoodzakelijke vetten en voedingsstoffen binnen.
 • Voer niet te veel tegelijk en liefst ’s morgens vroeg en later op de dag nog een keer. Zorg dat de voederplek goed leeg wordt gegeten.
 • Maak het voederhuisje regelmatig schoon met heet water en een borstel. Dit voorkomt dat vogels ziek worden van beschimmeld en rottend voedsel. 

 

7 reacties

 • Ylva S. Ylva S. Wat te doen tegen kauwen die alles voor de kleine vogeltjes komen opeten? Vrijdag 5 December 2014 om 15:44
 • BW D. BW D. Daar maak je een ijzeren gaaswerk
  omheen mazen 5cm je kunt ook
  kant en klare beveiliging kopen.
  Vrijdag 5 December 2014 om 16:52
 • Jan v. Jan v. Leg onder je voedertafel flink wat (dode)takken, strooi daar voeder voor de kleinere vogels onder. Overigens: Kauwen zijn ook vogels. Vrijdag 5 December 2014 om 21:23
 • Lis G. Lis G. Netjes worden toch afgeraden! De Vogelbescherming roept op om vogels niet te voeren met vetbollen voor mezen en pinda's in plastic netjes. Het levert namelijk gevaar op voor vogels, doordat zij er met hun snavels of pootjes in verstrikt kunnen raken. ... Haal de netjes dus van het voer af, voordat u het aan de vogels geeft. Vrijdag 4 December 2020 om 14:40
 • Manda V. Manda V. Leuk artikel alleen brood is absoluut een "no go" vogels worden er ziek van omdat er te veel zout in zit. Jonge vogels die veel brood gevoerd krijgen houden zelfs onderontwikkelde vleugels aan over, "angel wings" kunnen ontstaan en een enorm slechte verenpak wordt er gecreëerd met het geven van brood waardoor de isolatielaag niet meer functioneert tijdens koude en warme dagen. Watervogels kunnen door een slecht verenpak zelfs door zinken. Kan dit gecorrigeerd worden in het artikel. Het is jammer dat we anno 2022 nog steeds brood voeren aan vogels. Voor zwanen kun je bijvoorbeeld andijvie neergooien. Eenden eten graag diverse granen etc etc er is hier genoeg over te vinden maar mensen alsjeblieft geen brood! Vrijdag 10 December 2021 om 09:18
 • Mari Mari Veel vogels zijn dol ook op gierst (millet). Dat brood is zeer slecht voor vogels, had mij ooit de dierenarts gezegd. Vooral droog brood zei hij, omdat de vogels moeten daarna veel water drinken en de brood zal zwellen in hun maag of zoiets, als ik me goed herinnert. En ook het feit dat brood bevat zout, betekent dat is niet zeer goed voor de vogels. Trouwens ook voor mensen te veel zout is ongezond. Veel vogels houden van pindakaas en hier bedoel ik vogels pindakaas, ongezouten en ongeroosteerd pindas. Vrijdag 10 December 2021 om 18:37
 • Bert V. Bert V. Bert, Hoe komt het toch?? In de zomer komen er redelijk veel vogels in onze tuin. Ook in de vogelhuisjes. In de winter hangen we op verschillende plaatsen eten op voor de vogels maar lijken niet geinteresseerd???? Zaterdag 11 December 2021 om 11:47

Log in om een reactie te plaatsen