MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vogels voeren en beloeren

2544 x gelezen
Annick V. door Annick Van der Smissen • Donderdag 26 Januari 2012 Volg Annick V.

Normaal gezien sterven vogels in onze streken niet van de kou, maar een langdurige voedselschaarste verzwakt hen en verstoort de stofwisseling. Zij lopen dan meer kans op allerlei ziekten. Dit is vooral tijdens langdurige vorstperiodes en sneeuwval. 

De dagen zijn kort en daardoor ook de beschikbare tijd om het nodige voedsel bijeen te zoeken. Bovendien hebben vogels ook nog een hoger calorieverbruik, zodat hun vetreserves sneller uitgeput geraken. De vogels moeten genoeg energiereserve hebben om gedurende de koude nachten hun temperatuur op peil te houden. Met een lichaamstemperatuur van meer dan 40° C hebben ze veel calorieën nodig, vooral de kleinere vogelsoorten. Een koolmees bijvoorbeeld verorbert elke dag ongeveer haar eigen gewicht aan voedsel.

Zo omstreeks de Kerst begint de tijd voor de wintervoedering van de vogels. Tot die tijd zijn er nog genoeg bessen, insecten, larven enz. in de vrije natuur te vinden voor de vogels, en het is juist wel goed dat veel schadelijke insecten op die manier worden opgeruimd.
Naast het genoegen om in moeilijkheden verkerende vogels te helpen, is het een deugd om diverse vogelsoorten te observeren en te herkennen wanneer ze de voedertafel bezoeken en allerlei capriolen uithalen om her en der een zaadje mee te pikken.

Daar ik erge rugproblemen heb, ben ik beginnen tuinieren in kweekbakken van 80 cm hoog. Deze kweekbakken zijn ongeveer 2 meter lang bij een breedte van 90 cm en 35 cm diepte. In deze kweekbakken heb ik al heel wat groenten, fruit en kruiden gekweekt: prei, tijm, rozemarijn, broccoli, rode kool, aardbei en zelfs wortelen, om er maar enkelen te noemen. Bovendien is deze manier van tuinieren erg onderhoudsvriendelijk.
Onder in de kweekbak zit een handige grote schuif waarin ik heel wat tuinmateriaal kan opbergen. Tijdens de winter doen de kweekbakken dienst als decoratietafel om een winterse sfeer in de tuin te scheppen.

Wat hebben we nodig om deze winterse sfeer in de tuin te creëren:

 • Taartvormen
 • Frituurvet (beperk dit, ik ben daar geen voorstander van)
 • Gemengd vogelvoer
 • Pindanoten (gepeld of ongepeld)
 • Gedroogde fruitmix
 • Maïs
 • Appelen
 • Maïskolven
 • Walnoten
 • Kastanjes
 • Zonnebloempitten

 

Hoe ga je tewerk
Strooi het gemengde vogelvoer, de pindanoten, de maïs of de fruitmix in de taartvormen. Maak een laag van één à twee centimeter.
Laat het frituurvet smelten, maar laat het niet te warm worden. Giet dit over de mix in de taartvorm en laat het hard worden. Maak opnieuw een laag van één à twee centimeter en overgiet deze eveneens met vet. Herhaal dit tot de taartvormen gevuld zijn.
Zet de taartvormen enkele uurtjes in de diepvries en plaats hen daarna heel even in water dat net niet kookt. Zo zal de buitenste laag lichtjes smelten en kan je de taart uit de vorm verwijderen.


Enkele tips
Maak vogeltaarten in verschillende vormen en groottes. Hiervoor kan je ook vormpjes van kleine cupcakes gebruiken.
Dompel dennenappels in een weinig gesmolten vet en bestrooi ze met vogelzaad.
Leg een laag mos of mulch op de bodem en maak van al dat lekkers een hele compositie.
Voeder niet meer vanaf maart en bouw het voederen geleidelijk aan af. Zo voorkom je dat vogelouders dit aan hun jongen gaan voeren. De jongen kunnen deze zaden en noten namelijk niet verteren.
Zet theelichtjes tussen de taarten om nog meer sfeer te creeren.


Wil je meer te weten komen over mijn kweekbakken ga dan naar www.fusiongarden.be

Lees verder op FusionGarden »

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen