MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vogeltrek kent een dipje

393 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

De vogeltrek lijkt met dit uiterst zachte weer wat te haperen. Afgelopen zondag, 22 oktober, organiseerde Natuurpunt voor het tiende jaar op rij een massale vogeltrektelling in heel Vlaanderen. Dat leverde 116 000 vogels op. Vorig jaar waren er dat meer dan dubbel zoveel met bijna 300 000 vogels.

 

Uiteraard is dit slechts een momentopname en hangt veel af van het weer die dag. Koen Leysen van Natuurpunt ziet twee mogelijkheden: "Het boterzachte weer van de afgelopen weken zou wel wat vertraging kunnen opleveren. Zo zijn er nog bijna geen kramsvogels gezien dit najaar. Ook sijsjes en putters laten het bijna helemaal afweten. Maar ook de lange periode met tegenwind zou een rol kunnen spelen. Misschien wachten ze gewoon tot ze eens een dagje de wind in de rug hebben..."

Op niet minder dan 35 telpunten stonden afgelopen zondag ruim 200 vogelkenners al voor dag en dauw paraat om de overtrekkende vogels te noteren. Heel wat van die vrijwillige tellers beperken zich overigens niet tot die ene gezamenlijke teldag. Sommige van die telposten zijn gedurende drie maanden bijna dagelijks bemand. Op die manier verzamelen vrijwilligers een schat aan monitoringgegevens. Op 7 jaar tellen zijn zo al 60 miljoen getelde vogels ingevoerd in de databank. De resultaten van dat telwerk kunnen de dag zelf al bekeken worden op dé website van vogeltrek over de Lage Landen: www.trektellen.nl. Die website is trouwens heel interactief. De bezoeker kan hier zelf kiezen of hij overzichtresultaten per telpost, kaartjes met doortrekpatronen of grafieken wil zien. En er is heel wat belangstelling voor de resultaten: deze maand kende de site al ruim 500 000 hits!

Is het dit najaar dan voor alle trekvogels kommer en kwel? "Zeker niet", zegt Koen Leysen. "Er werden dit najaar bijvoorbeeld al bijna dubbel zoveel huiszwaluwen geteld. Na een geslaagd broedseizoen zijn er veel jongen van deze bedreigde soort vertrokken en hopelijk overleven ze ook goed de gevaarvolle reis en de winter in Afrika. Ook bruine kiekendieven scoorden dit najaar stukken beter."

Meer uitleg over dit alles met o.a. een folder over vogeltrek vind je op www.natuurpunt.be/trektellen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen