MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Registreer je nu gratis!

Volgens plan

183 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Volgens plan.


In tegenstelling tot wat de titel belooft, loopt alles niet altijd zoals gepland. Soms komt er wel eens een kink in de kabel. Zoals vandaag bijvoorbeeld. Het was een regenachtige dag in november. Hoewel de temperatuur nog heel zacht was en er de komende dagen geen vorst of zelfs maar winterse toestanden werden aangekondigd, was het mijn bedoeling om de terrasplanten een winteronderkomen te geven… Het is nu na vijven, de duisternis valt in en ik ben net klaar met het afwassen van de auto. Dat komt zo!

Samen ontbijten in het weekend is een must bij ons. Het is het moment om één en ander te bespreken en te plannen. Mijn vrouw is akkoord met mijn plan om toch maar de terrasplanten binnen te halen. Dat vraagt echter eerst wel wat reorganisatie en herschikking van de ruimte in mijn serre. Sla en winterbloemkolen nemen nog wat plaats in samen met plantgoed van kervel dat nog moet uitgeplant worden en enkele kruiden die nog in potten staan. Vorig jaar heb ik voor de eerste maal kervel in de serre uitgeplant tijdens de winter en dat was een behoorlijk succes. De oogst was zo groot dat we nu nog kervelsoep in de diepvries zitten hebben.

De overige ruimte wordt in beslag genomen door lege potten van de planten die ik dit najaar nog heb bijgeplant in de tuin. De eeuwige verzamelaar in mij is soms niet voldoende kordaat om die lege potten meteen weg te gooien. Ze kunnen altijd nog van pas komen. Als ik de terrasplanten echter een plaats wil geven zullen de potjes een andere bestemming moeten krijgen. Ik wil net de kruiwagen volladen wanneer mijn vrouw in een wapperende regenjas, een flinke regenbui trotseert om mij te komen roepen: ‘De dakgoten aan de woonkamer lopen over en al het water en het vuil stroomt over de ramen en vensters. Wil je eens naar de afvoer kijken?’. Het is niet echt een vraag!

Op zo’n moment weet je al wat je te doen staat. In plaats van de kruiwagen vol lege potten te stapelen neem ik hem en een lege ton mee om er het vuil dat de afvoer verstopt in te deponeren. Als ik op de ladder sta zie ik dat het inderdaad tijd was dat de goten geruimd worden. Vallende bladeren die afvoeren verstoppen, dat is nu eenmaal de tol van het wonen in een bosrijke omgeving. Ik doe maar meteen de hele toer van het huis wat dakgoten kuisen betreft. Het resultaat is twee volle kuipen bladeren. Perfect materiaal voor de composthoop.

Als ik bij de composthoop aankom denk ik eraan dat het misschien wel een goed moment is om die eens om te zetten. Ik heb nog maar net gedaan of mijn vrouw komt eraan : ‘Zouden we de regentonnen niet leeghalen? We kunnen nog een ton als reserve in de serre zetten voor de planten deze winter en de rest hebben we niet meer nodig. Misschien kunnen we met dat water samen eens het terras afschuren en de auto’s kuisen ?’. Volgens mij zijn het weer niet echt vragen.

We schuren het terras, we geven de auto’s een beurt en het is ondertussen al te donker geworden om de planten binnen te halen. Morgen komt echter ook nog langs hier zeggen ze bij ons. ’Ga je morgen eens rondkijken in de tuin? Deze week komen ze het grof vuil ophalen’. Een spontaan 'zeg dat het niet waar is' spookt door mijn hoofd. Ik ben niet echt een pantoffelheld zoals Guido Pallemans in Het Eiland, maar soms zou ik toch ook wel eens willen uitschreeuwen: ‘Maar zeg dan toch neen Guido’.

Meneer Dujardin  24 november 2006

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen