MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Voor de handigen: knutsel eens een watergeefsysteem in elkaar...

23068 x gelezen
Didier V. door Didier Verleysen • Donderdag 12 Mei 2016 Volg Didier V.

Na jaren gesukkel en het telkens opnieuw vergeten van de tomaten in de serre water te geven, was het tijd voor een oplossing, een bewateringssysteem. Geen kant en klaar pakketje van bv. Gardena dat je kan kopen in de winkel, maar zelf iets in elkaar knutselen om zo ook iets bij te leren.

De uitdaging was er!

Hoe start je zoiets, hoe zorg ik ervoor dat de tomaten automatisch water krijgen, welke sturing heb ik nodig?

Na het afschuimen van het web had ik het al snel door dat een Raspberry Pi een oplossing was om dit alles aan te sturen. De Raspberry Pi is een super klein computertje die maar zo groot is als een bankkaart. Als operating systeem heb ik Linux gebruikt. Op verschillende websites die ik tegenkwam hadden verschillende hobbyisten hun buiten beregening gekoppeld aan een Raspberry Pi om zo hun waterpompen aan te sturen.

Wat had ik voor ogen om te realiseren in een eerste fase:

 • Webcam
  Ik wilde een webcam hebben die een duidelijk beeld gaf van de groei van de tomaten, laat het ons de toestand van de tomaten noemen. Want de vorige jaren altijd enthousiast gestart maar het onderhoud na enkele weken was wat minder, wegens laat thuis of andere uitvluchten ;)
   
 • Temperatuur en vochtigheid
  De temperatuur en vochtigheid van de serre. Een overzicht van de temperatuur was belangrijk want de serre staat toch wel een aantal uur per dag in de volle zon. Een beschermende kalklaag op de serre en 2 automatisch opengaande dakvenster zorgen dat de temperatuur nu behoorlijk is in de felle zon. Momenteel maximum pieken van 36°C wat eigenlijk ook nog te veel is.
   
 • Waterklepjes of pompjes
  En een aansturing van waterpompjes of klepjes uitdokteren.

 

Fase 1 was al behoorlijk uitdagend, vooral omdat ik nog nooit een Raspberry Pi in mijn handen gehad had. Maar het wereldwijde web bezorgd je een pak informatie om alles mooi op te bouwen. Wat hadden we allemaal in fase 1 een webcambeeld, temperatuur, vochtigheid en het watergeven van de tomaten.

Als webcam gebruik ik een outdoor Foscam webcam die gewoon op het interne netwerk is aangesloten, iedere 5 minuten haal ik een beeld op om te gebruiken op de webpagina.

De temperatuur en vochtigheidsmeter is 1 externe module die eenvoudig op de Raspberry Pi kan aangesloten worden, iedere 5 minuten worden deze waarden in een database weggeschreven. Deze kunnen dan mooi in grafiek getoond worden op de website.

De grootste uitdaging waren de waterpompen of klepjes, ik vond bij gelijkaardige projecten op het web niet de ideale klep of waterpomp. Veel mensen werken met 220V kleppen of pompen, maar dat vond ik te gevaarlijk. Na lang googlen had ik op een chinese website 12V waterkleppen gevonden, na het bestellen was het nog een 4-tal weken wachten op de levering.

Het knutselen kon beginnen… hoe maak ik van dit alles nu een deftig iets. De Raspberry Pi, het relaisboard om de klepjes aan te sturen en een transfo 220V-V12 moesten ook in een kastje voorzien worden

Alle doe-het-zelf zaken in de regio heb ik verschillende keren bezocht, alsook een vijvercentrum om goeie aansluitingen te vinden om de waterklepjes op aan te sluiten.

De module met de waterkleppen en aansluitingen was het duurste stuk van het project. Maar het resultaat oogt tamelijk mooi :)

De kleppen worden momenteel via een schedule aangestuurd, maw op bepaalde tijdsstippen worden de waterkleppen geopend. Dit is nu 3 keer per dag s’morgens, s’middags en s’avonds dit telkens voor 180 seconden.

Aan de waterklepjes heb ik een druppelsysteem gekoppeld die ik vorig jaar gekocht had, maar dat niet echt een succes was, dit was een systeem met waterzakken die direct leeg waren.

De buisjes van dit druppelsysteem zijn gekoppeld aan de waterkleppen, de “druppelaars” staan volledig open en alle planten worden goed bewaterd volgens de ingestelde tijd. Momenteel heb ik 5 waterkleppen in gebruik, dus 5 circuits die in totaal 28 tomatenplanten van water voorzien.

Telkens er water gegeven is, wordt een email verzonden met een detail webcam beeld (USB webcam) en een korte oplijsting welke zones water gekregen hebben en hoelang.

Alle info wordt op een website getoond, waar een webcambeeld, grafiek van de temperatuur, vochtigheid en processortemperatuur getoond wordt. Voor de website gebruik ik Wordpress en dit alles wordt gehost op de Raspberry Pi. De klepjes kunnen ook vanop afstand via de smartphone bediend worden, maar momenteel heeft dit weinig nut aangezien dit toch automatisch via een schedule gedaan wordt.

In een volgende fase wil ik met vochtigsheidssensors in de grond werken. Geen idee of dit goed zal werken, info en gebruikservaringen opzoeken zullen de doorslag geven.

 

Wordt vervolgd ....

Didier

 

 

16 reacties

 • Luc V. Luc V. in een vroeger leven ( zo'n 25 jaar geleden ) had ik een tunnelserre van 4 x 8 m.

  Het automatisch watergeven aan mijn tomaatplanten heb ik toe opgelost met een electroventiel voor een wasmachine ( toemalige kostprijs 60 BEF ) gekoppeld aan 2 stopkontakttimers van elk 100 BEF.

  Ik kon gerust op vakantie vertrekken en mijn tomatenplanten kregen 4 keer per dag automatisch water aan hun wortels.

  Niet zo gesofistikeerd maar wel efficient
  Vrijdag 13 Mei 2016 om 06:56
 • BW D. BW D. De groente wordt duur betaald.
  een druppelslang aan sluiten op een watervat van .......liter werkt ook fantastisch.,
  Vrijdag 13 Mei 2016 om 18:26
 • Pieter V. Pieter V. Super!
  Zaterdag 14 Mei 2016 om 12:23
 • Barbera v. Barbera v. Zelf wil ik ook zoiets in elkaar gaan zetten zodra we de kas hebben gebouwd. Wel al enige ervaring met de RasPi en Aduino gelukkig. Analoge systemen zijn er natuurlijk ook, maar dit is wel zo leuk :)
  Zaterdag 14 Mei 2016 om 13:21
 • Chris Chris Dit is zeker leuk. Ik ben met domotica in huis ook bezig met Arduino's. Voor in de tuin ga ik hiermee ook zeker aan de slag. Tip: probeer trekontlasting toe te passen in je junction box. Het niet toepassen van trekontlasting kan je vervelende schade opleveren (kortsluiting, kabel kapot aansluiting van een component kapot), wanneer je aan een kabel zit, of per ongeluk erachter blijft hangen bij werkzaamheden.
  Zondag 15 Mei 2016 om 11:59
 • Mathieu Mathieu Leuk om te lezen! Complimenten voor het verhaal!
  Heb je evt een opsomming van de componenten en de software die je op de Raspberry gebruikt? Bijv welk relaisbord, hoe heb je deze gekoppeld met je Raspberry etc etc
  Zondag 15 Mei 2016 om 15:16
 • Silvie-ann S. Silvie-ann S. Ik had graag iets gehad om mijn bloembakken en hangers rondom simpel te bevloeien. Niet zo ingewikkeld.
  Zondag 15 Mei 2016 om 17:15
 • Didier V. Didier V. @chris Bedankt voor je tip, zal ik aan denken ;)

  @Mathieu van Engen het web kent geen geheimen, of net wel :) Ik wil gerust mijn componenten lijst delen met je, maar geen idee of ik dit hier moet doen of niet.
  Het relaisboard dat ik gebruikt heb is zo eentje - http://www.lightinthebox.com/n...?

  Stuur gerust je vragen door via PM
  Woensdag 18 Mei 2016 om 08:32
 • Maurice v. Maurice v. Hoi Didier, leuk verhaal! Inderdaad zou een gebruikte componentenlijst met plaatsen waar je dingen gehaald hebt niet verkeerd zijn. Tevens de gebruikte software zou ook ideaal zijn zodat we niet met zijn allen opnieuw het wiel hoeven uit te vinden ;-)

  Bedankt alvast voor je leuke verhaal!

  Maurice
  Dinsdag 24 Mei 2016 om 18:11
 • Mokkie H. Mokkie H. Didier bedankt voor het delen! Kijk uit naar het vervolg...
  Zondag 8 April 2018 om 14:05
 • Els L. Els L. Ik zoek een handig systeem voor mijn hanging baskeds in de tuin. Ik denk dat ik zou kunnen volstaan met een tuinslang met op de juiste plekken een paar gaatjes op de juiste plek en er dan een tijdklok op zetten. Maar somminge planten hangen niet zo handig bereikbasr voor de overbrugging van afstanden tussen tuin en looppaden. Maar goed dan zou ik ze in de vakantieperiode dichter bij elkaar kunnen hangen. Iemand iets dergelijks gemaakt en wil dat delen?
  Zondag 8 Juli 2018 om 12:35
 • Dirk v. Dirk v. Waarom (HEEEEEEL) moeilijk doen als het ook HEEEEEEL eenvoudig kan!
  Ik heb in mijn kas op de waterkraan een simpele beregeningscomputer van de Aldi (ze zijn er ook van Gardena en soms bij de Lidl).

  Hieraan heb ik een Polyethyleen 16mm waterslag aan gekoppeld (met natuurlijk een 'eind-koppeling' aan het einde van de slang.
  Op diverse plekken heb ik in de slang een klein 3,2 mm gaatje gemaakt, waarin kleine PE-slanggetjes(zgn. 'cappillairen) gestoken zijn die naar de planten gaan. Aan het einde van zo'n "cappillair" (met een heeeeel dunne binnen diameter) heb ik een speciale pin/steker vastgezet die vlak naast de plant in de grond geprikt is.

  De kosten (bij een professionele tuinartikelenzaak - bijv. www.veek.nl ) voor zo'n 16 mm PE-slag zijn € 1,25/meter en de cappillair/steker kosten (jawel!) € 0,18 per stuk!!

  Je kan eenvoudig diverse tijden( en tijdsduur) instellen die je per dag wilt gebruiken om de planten automatisch water te geven.


  Het grote voordeel van dit systeem is dat de kas niet nat wordt en er dus geen schimmels in de kas komen.
  Het waterverbruik is door toepassing van dit systeem MINIMAAL geworden en de planten groeien MAXIMAAL!!
  Vrijdag 7 Juni 2019 om 17:47
 • Frans R. Frans R. Beste Didier
  Zou je kunnen vertellen hoe je de Raspberry, trafo, relais en waterklep hebt geschakeld. Ik ben bezig dit in mijn tuin te bouwen maar kom er niet echt uit.
  Bvb dank!
  Groet Frans
  Maandag 27 Januari 2020 om 12:33
 • Didier V. Didier V. @dirk van Schravendijk een uitdaging is ook leuk :)
  Maandag 27 Januari 2020 om 13:38
 • Didier V. Didier V. @frans Roordink op youtube en het web vind je voldoende info, deze video zal je al op weg zetten - https://www.youtube.com/watch?...
  De besturing heb ik zelf geschreven in PHP, maw losse scriptjes die op een bepaald tijdstip de klep openen en dicht doen.
  Maandag 27 Januari 2020 om 13:40
 • Frans R. Frans R. Ok, dank je.
  Dinsdag 28 Januari 2020 om 00:28

Log in om een reactie te plaatsen