MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vriezeganzen: een bekleivend natuurspektakel

449 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Wil je de kerst- (en nieuwjaars) kilootjes kwijt ? Dan heeft Natuurpunt de ideale remedie in petto: ga op stap in de Oostkustpolders tussen Oostende, Damme en Knokke op zoek naar de vriezeganzen ! Net als andere jaren zijn de vriezeganzen met vele duizenden gearriveerd uit het Hoge Noorden en vullen ze nu het luchtruim met hun prachtige V-vluchten. Nog meer motivatie nodig ? Hieronder vind je nog drie goede redenen !

Ga op speurtocht in de Oostkustpolder Om dit prachtige fenomeen vanop de eerste rij gade te slaan heeft Natuurpunt een ganzenrugzak ontwikkeld. Gewapend met kompas, verrekijker, een opdrachtenboekje en nog veel meer spannends dompelen we jong en oud onder in de Uitkerkse Polder in Blankenberge.

Als beloning krijg je het kinderboekje "Wink Wink" dat de bekroonde jeugdauteur Linda Van Mieghem geschreven heeft. Het kinderverhaal (leeftijd 9-10-jarigen) brengt het verhaal van een kleine rietgans die opgroeit in het gure Spitsbergen en na een lange tocht belandt in de Oostkustpolder.

clip_image001(463).jpg

Vanzelfsprekend komt ze vele spannende avonturen tegen, maar daarvoor moet je het boekje lezen natuurlijk.

Vriezeganzen : niet voor op de feestdis

Met de feestdagen in de buurt komt misschien de gedachte "mmm, (vrieze)ganzen" op… vergeet het maar! OK, grauwe ganzen werden reeds ten tijde van de Egyptenaren gedomisticeerd (niet alleen voor hun vlees ook als bewaker van bvb. het Capitool in het oude Rome). Maar dat is vanzelfsprekend niet de reden waarom wij onze vriezeganzen graag zien komen. Ruim 40.000 kleine rietganzen komen immers aan de Oostkust overwinteren in de poldergraslanden. Dit komt dit neer op 85% van de Spitsbergenpopulatie. Voor geen enkele vogel heeft Vlaanderen dan ook zo'n internationale verantwoordelijkheid.

Nog meer vogelplezier

Wilde ganzen zijn niet de enige vogels die het koude (en pikkedonkere) Noorden ontvluchten en die je bij ons kunt bewonderen. Bijna de helft van alle vogelsoorten maakt jaarlijks een trektocht tussen hun broedgebieden en overwinteringsgebieden. Vogels als vriezeganzen maar ook andere eendachtigen (als bvb. de smient of de wintertaling) alsook vele roofvogels (zoals de velduil of de torenvalk, die in het noorden hun eten onder de sneeuwmat zagen verdwijnen) komen overwinteren bij ons. Meer info vind je ook in de ganzenfolder die speciaal uitgewerkt werd voor deze campagne.

Waarom dus nog wachten om op verkenning te gaan in deze bekleivende natuur? Tot (verre)kijks in de Oostkustpolder !

Info: De tocht vindt plaats in het natuurgebied de Uitkerkse Polder, start- en eindpunt is het bezoekerscentrum, de wandeling zelf duurt zo'n 1u30 à 2u (zo'n 10 opdrachtjes)

De rugzak kan je ontlenen tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum : woensdagnamiddag van 13u30 tot 17u30,  donderdagnamiddag van 13u30 tot 17u30, zaterdagnamiddag van 13u30 tot 17u30, zondagnamiddag van 13u30 tot 17u30

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen