MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vroeg verwijderen van tulpenbloemknop niet nodig

330 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Vroegtijdig verwijderen van tulpenbloemknop niet nodig in strijd tegen virus


Bollentelers moeten al vroeg in het seizoen de strijd tegen bladluizen inzetten, blijkt uit onderzoek van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving van Wageningen UR. De vroeg vliegende bladluizen kunnen het gevreesde tulpenmozaïekvirus al verspreiden. Een meevaller voor de toeristen is dat het vroegtijdig verwijderen van bloemkoppen kan vervallen, want bladluizen worden niet extra aangetrokken door tulpen met een bloem

tulpenkoppen2.jpg

‘Telers worden soms zelfs bedreigd als ze een tulpenveld koppen. Toeristen denken alleen aan mooie foto’s, maar het verwijderen van de bloemknop is gewoon nodig om goede bollen te kunnen oogsten’, vertelt dr. Maarten de Kock, onderzoeker bij PPO Bollen in Lisse. Het advies om de tulpen niet vroegtijdig te koppen is dan ook niet bedoeld om de toeristen te gerieven, verzekert hij.

 

‘Uit ons onderzoek blijkt dat het virus ook in lichte mate via de messen van de kopmachine kan worden verspreid. Je moet dus pas koppen als je alle viruszieke planten hebt verwijderd, anders help je zelf mee aan de verspreiding.’

De Kock en zijn collega’s deden de afgelopen twee jaar onderzoek naar de verspreiding van het tulpenmozaïekvirus, in opdracht van het Productschap Tuinbouw en het ministerie van LNV. Het virus, dat voornamelijk wordt overgebracht door bladluizen, zorgt voor veel schade in de tulpenteelt. Vooral in gele en witte tulpen is het virus moeilijk onder controle te krijgen omdat de zichtbare symptomen – vurige gevlamde bloemen – in deze cultivars nauwelijks optreden. Het werken met virusvrije partijen en het verwijderen van de zieke planten in het veld is de meest effectieve manier om virusverspreiding te beperken.

tulpenkoppen3.jpg

Daarnaast bestrijden tulpentelers bladluizen zodra zij die waarnemen. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat je dan al te laat kan zijn. Het is zaak preventief maatregelen te nemen zodra de temperatuur rond de 10-15 graden uitkomt’, aldus De Kock.

Bron: Wageningen Universiteit.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen