MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Vrouwenmantel

1176 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers Volg Eddy G.

Vrouwenmantel - Alchemilla


De naam verwijst er reeds naar: vrouwenmantel werkt beschermend voor de vrouw. Het is een prachtige plant die makkelijk groeit en die helpt bij allerlei ongemakken. Je kan het kruid niet alleen gebruiken bij een pijnlijke menstruatie of in de menopauze, maar ook na een moeilijke bevalling én tegen diarree.

Vrouwenmantel is in Europa, Azië en Amerika een inheemse plant. Het kruid behoort tot de familie van de Rosaceae en is ook wel bekend als de mantel van Freya, Zinauw en lievevrouwenmantel. De Latijnse naam Alchemilla is afgeleid van het Arabische alkemelych, alchemistisch. De alchemie is een oude enigszins geheimzinnige wetenschap, die door middel van de 'steen der wijzen' trachtte onedele metalen in edele om te zetten en een levenselixir te bereiden. En inderdaad, als dauwdruppels zich op het blad van vrouwenmantel verzamelen, heeft dit iets mysterieus. Dauw van vrouwenmantel heeft mensen eeuwenlang bezig gehouden. Vrouwen zouden hun jeugd behouden als ze zich ermee wasten, maar uiteraard alleen als ze het vocht in hun eentje naakt verzamelden bij volle maan. Je zou voor minder vanzelf genezen. In de middeleeuwen werden talloze geneeskrachtige eigenschappen aan vrouwenmantel toegedicht, vooral als het om de bestrijding van tal van vrouwenkwalen ging. Het gewas bleef zijn magische reputatie tot diep in de achttiende eeuw behouden. Tot op de dag van vandaag wordt vrouwenmantel door kruidenartsen voorgeschreven als erkend geneeskrachtig kruid.


Zo gebruik je het Inwendig wordt vrouwenmantel bij problemen met de menstruatie, de menopauze, na een bevalling en tegen diarree gebruikt. Uitwendig als mondspoeling na tandextractie of als huidlotion bij wondjes. Tinctuur kun je gewoon kopen in de apotheek of maak je zelf als volgt: neem 30g bloesems van vrouwenmantel en laat ze gedurende drie weken trekken in een kwart liter jenever of gistingsalcohol (verkrijgbaar in de apotheek). Elke dag goed schudden en na drie weken heb je een prima medicijn tegen vrouwen- kwaaltjes. Neem driemaal/dag twintig druppels in een glas water of één koffielepel. Vroeger werd het jonge blad van vrouwenmantel verwerkt in yoghurt. Tegenwoordig gebruikt men het bittere blad nog wel in salades. In de diergeneeskunde wordt de plant benut als middel tegen diarree.


Winiefred weet raad Gebruik vrouwenmantel als bordbedekker bij uw kaas- of vleesschotel. Het oogt niet enkel mooi, het is ook gezond en lekker.


Bij A.Vogel vonden we het Alchemilla complex. Een homeopatisch geneesmiddel dat zonder doktersvoorschrift verkrijgbaar is. Het wordt toegepast bij gewrichtspijn.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Log in om een reactie te plaatsen