MijnTuin.org
Wil je gepersonaliseerde informatie ontvangen over jouw tuin?
Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden
Registreer je nu gratis!

Waarom de moestuin kalken?

9157 x gelezen
Eddy G. door Eddy Geers • Zondag 5 April 2020 Volg Eddy G.

Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is nodig voor een vlotte opname van de voedingselementen en een goede groei. Een bleke bladkleur en een slechte groei wijzen vaak op een verkeerde zuurtegraad en leiden tot een kleinere opbrengst van uw groentetuin.

moestuin kalken

Indien de pH te laag is, en dat is het geval voor de meeste bodems in België en Nederland, moet je kalk toevoegen. DCM Zeewierkalk  is hiervoor ideaal. DCM Zeewierkalk verbetert niet alleen de zuurtegraad, maar is ook rijk aan calcium dat onmisbaar is voor een kruimelige, luchtige bodemstructuur. De verbeterde zuurtegraad en de luchtige structuur stimuleren de ontwikkeling van een rijk microbieel bodemleven waardoor de wortelgroei bevorderd wordt. Deze zachtwerkende poederkalk die veel sporenelementen bevat, pas je het best toe in het vroege voorjaar (februari-april) of in het najaar (november-december).

 

DCM Kalkschema

  • BLADGEWASSEN: sla, spinazie, selder, veldsla, peterselie, prei …. veel kalk: 1-1,5 kg/10 m2 ZEEWIERKALK
  • VRUCHTENGEWASSEN: tomaten,komkommer, courgettes, pompoenen, meloenen,… normale hoeveelheid kalk: 1 kg/10 m2 ZEEWIERKALK
  • KNOLGEWASSEN: wortels, radijs, knolselder, ajuin, sjalot, aardappelen,… weinig kalk: 0,5-1 kg/10 m2 ZEEWIERKALK Aardappelen verdragen geen kalk om een ruwe schil te vermijden.
  • PEULGEWASSEN: erwten, bonen,… normale hoeveelheid kalk: 1 kg/10 m2 ZEEWIERKALK
  • KOOLGEWASSEN: witte kool, rode kool, bloemkool, spuitkool, savooikool,… veel kalk: 1-1,5 kg/10 m2 ZEEWIERKALK
  • AARDBEIEN EN KLEINFRUIT: frambozen, rode bessen, witte bessen, kruisbessen,… normale hoeveelheid kalk: 1 kg/10 m2 ZEEWIERKALK
  • KRUIDEN: kervel, bieslook, tijm, basilicum, lavendel,… normale hoeveelheid kalk: 1 kg/10 m2 ZEEWIERKALK

 

Om de exacte dosis kalk te bepalen die uw groentetuin nodig heeft, laat u best uw grond analyseren. DCM biedt reeds langer dan 10 jaar de mogelijkheid een persoonlijk bemestingsadvies te bekomen in uw tuincentrum op basis van een analyse van uw eigen grond. Het resultaat van deze grondontleding is een begrijpelijk advies op maat, specifiek voor uw grond en de teelten die u kiest.

Indien de pH te hoog is, moet je in de bovenste teeltlaag DCM Vivimus® voor Heide, Rhodo & Zuurminnende planten toevoegen. Dit is van toepassing voor sommige gronden aan de kust of in de kempen of voor het met goed gevolg telen van bepaalde gewassen zoals bijvoorbeeld aardappelen en aardbeien.

Bron: DCM

4 reacties

  • Monica S. Monica S. Mag er nu gekalkt worden ?
    Vrijdag 30 December 2016 om 17:59
  • Filip S. Filip S. Waarop baseert Eddy Geers zich om te beweren dat de meeste bodems in Begië te zuur zijn? De cijfers van de bodemkundige dienst van België tonen aan dat 3/4 van de Vlaamse tuinen overbekalkt zijn...
    Vrijdag 30 December 2016 om 21:54
  • Ja en juist door de zure regen zal die PH graad alleen maar stijgen..veel beter lijkt mij het om de moestuin zeker vooraf van voldoende Lavameel te voorzien..dit bevat een zeer uitgebreid spectrum aan mineralen dan alleen maar NPK ! Want onze gronden zijn alleen maar door de jaren heen gedemineraliseerd geraakt, doordat er steeds maar groene bladgroentes op verbouwd werd.
    Vrijdag 6 Oktober 2017 om 14:41
  • Godin L. Godin L. Ik heb hjuist vandaag mijn eerste laag lavameel op de moestuin gestrooid.
    Ja die mineralen aanvullen reuze goed idee.
    dan komt compost en dan een laag bladeren.
    zo ga ik het dit jaar doen.
    Vrijdag 2 December 2022 om 18:57

Log in om een reactie te plaatsen